Ivanovden

Ivanovden

Днес е Ивановден. Къпят младите зетьове - видео свети Йоан е покровител на кумството и побратимството. Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник. Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се извършва от кума или девера. Затова окъпването би могло да се разглежда като елемент от следсватбените обичаи, с който се затваря широкият кръг на сватбената обредност. Този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже и именниците. В югозападна България къпят младоженките и малките момиченца на възраст до 1 година. Обредното къпане включва и разменянето на подаръци, както и гостувания и празнична трапеза. Народната представа за свети Иван като покровител на кумството и побратимството определя гостуванията у кумовете. Кумците носят кравай, месо, вино. Прави се обща трапеза.

На Ивановден изтича срокът, през който ходят новогодишните маскирани дружини. В някои райони на страната коледарите отвеждат тържествено царя на чешмата и го окъпват. След това той устройва угощение, на което присъстват и маскирани като мечка, невеста и арапи мъже. Накрая всички излизат на празнично хоро, с което приключва пълният цикъл на обичая Коледуване.
Народната поговорка гласи: "От кал да си Иван да си". Днес имен ден празнуват 168 000 мъжете, носещи името Иван, 13 000 - Калоян, 7 000 - Ивелин, 3 000 - Йоан. Сред жените, празнуващи на Ивановден, най-много са носещите името Иванка - 65 000, следват Ваня - 16 000, Йоана и Ивелина - по 14 000, Ива - 9 000, и Ивана - 7 000. От родените през 2013 година 3 139 деца ще празнуват за първи път своя имен ден на Ивановден.
На днешния празник, за да здраво името им, да почерпят - Иван, Ваньо, Иванка, Ивана, Ваня, Ванина, Иво, Ива
Ивайло, Ивайла, Ивелин, Ивелина, Ивет, Ивета, Иванина Ивалина, Ивона, Ивалена, Иванета, Йоан, Йоана, Йонка, Йонко.
Песента, която ще звучи днес през целия ден е "Иване, Иване" в изпълнение на Богдана Карадочева. 
http://www.youtube.com/watch?v=gP34lx7dHgM