Днес казват за ремонта на центъра на Бургас на първия лот - от площад "Тройката" до жп гарата трябва да приключи до края на април. Фирмата изпълнител, избрана след конкурс е "Трейс Бургас".

 

Ремонтът, който продължава няколко месеца изнервя бургазлии. Повечето обаче все още запазват търпение, защото се надяват, след това централната градска част да стане красива и удобна за движение.

В нарочната пресконференция, насрочена за 12.00 часа ще вземат участие и представител на "Трейс Бургас", проектанта Петко Йовчев, представител на надзорната фирма "Трафик Консулт", Чанка Коралска – началник отдел "Строителство" и Руска Бояджиева – директор на дирекция "Евроинтеграция" в община Бургас.

29 септември.

По график трябва да продължи 210 дни. Служители на фирма "Трейс" монтираха огражденията по "Богориди" (в района пред бившата сладкарница "Космос" сега бинго зала б.а.) и по "Александровска" почти до площад "Тройката".

 

Ремонтът започна на 29-ти септември м.г. Проектът за централната градска част е включен в "Благоустрояване на обществено значими пространства в подкрепа на социалната интеграция и устойчивото развитие на градската среда в община Бургас". Общата му стойност е 10 364 242.12 лева. Средствата са отпуснати от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет, като община Бургас внася 5% от стойността на проекта. Той включва 6 подпроекта. Най-големият е ларгото на града.

Стартът на ремонта бе даден точно под символа на Бургас - Часовника и реконструкцията започна успоредно в двете посоки - към "Тройката" и в посока жп гарата. Успоредно с това се ремонтират и страничните улички на "Александровска". Проектът с реконструкцията на центъра е на "Атика 5" и той бе одобрен от общината, след проведен конкурс. Той предвижда подмяна на настилката, нова паркова мебел, озеленяване и други. Пластиките ще бъдат изработени след провеждане на конкурс, който предстои да бъде обявен.

 

Снимка Етелка Пирева