Kilifar

Kilifar

Днес започва кампанията "Пролет на живо"

"BirdLife International". Идеята на инициативата "Пролет на живо" е да посрещнем пролетта със завръщащите се от юг птици и по този начин да станем част от най-голямото пролетно наблюдение на птици в Европа. Как става това? Като всеки, който желае да вземе участие, вдигне поглед към небето и посрещне мигриращите птици, а след това сподели наблюдението си с всички участници от България и цял свят на специалния сайт на кампанията www.springalive.net. Правилото е да запишем само първите наблюдения на пет основни вида мигриращи птици: бял щъркел, селска лястовица, черен бързолет, кукувица и обикновен пчелояд. Миналата година на интернет страницата на „Пролет на живо” са били регистрирани над 127 000 наблюдения.

В България "Пролет на живо" се координира от БДЗП и всяка година по традиция идва с Баба Марта. "Насърчаваме всеки, без значение какви са възрастта и уменията му да разпознава птиците, да се забавлява като обърне поглед към природата и се включи в инициативата "Пролет на живо", коментира Анна Станева, координатор на кампанията за България.

В инициативата „Пролет на живо” ние не само черпим вдъхновение от природата, като наблюдаваме птиците, но и събираме ценна информация чрез споделените наблюдения на www.spirngalive.net, която допринася за опазването на видовете. На сайта www.springalive.net е поместена интерактивна карта, на която може да се види настъпването на пролетта в реално време на всички континенти.

Проследяването на новините също ни помага да научим повече за биоразнообразието в различните климатични зони по света и ни кара да осъзнаем човешкото въздействие върху промените, които могат да лишат горите ни от пеещи кукувици, а небето - от белите щъркели. На сайта www.springalive.net има и специална секция за учителите по биология с готов пакет от учебни материали, който могат да бъдат изтеглени и използвани в училище. Тази година за първи път бе представен и нов канал в YouTube SpringAlivenet, където могат да се видят филми за природата, птиците, включени в кампанията и инициативите на страните партньори.

"Пролет на живо" е международен проект, организиран от BirdLife International – най-голямата световна мрежа от природозащитни организации, включваща повече от 100 държави. У нас тя се организира от БДЗП за седма поредна година. Кампанията е създадена с цел да привлече интереса на децата и възрастните към природата и нейното опазване чрез настъпването на пролетта. Кампанията се случва "на живо" онлайн чрез международния сайт, който е адаптиран в над 30 държави и обединява участието на стотици хиляди хора. Призивът на организаторите е да споделим на сайта в реално време своите първи наблюдения на петте вида мигриращи птици - бял щъркел, селска лястовица, черен бързолет, кукувица и обикновен пчелояд.

Идеята за "Пролет на живо" идва от Германия. Първообразът на кампанията стартира през 1987 г. в Бавария. В момента в проекта участват партньорите на BirdLife International от 39 държави в Европа, Централна Азия и Африка. Тази година за първи път в инициативата ще се присъединят любители на птиците от Босна и Херцеговина, Казахстан и Черна гора. Кампанията се финансира от Кралското дружество за защита на птиците (BirdLife Великобритания) и международни фондации.