DSC_0670

DSC_0670

До 200 лева за икономична Коледа и месните продукти, на плодовете, зеленчуците и ядките варират. За килограм свински пържоли без кост трябва да заделите от 7.40 до 8.50 лева. Прясно смляната кайма в специализираните магазини се продава на две цени - кайма със сол - 6.70 лева килото, а кайма с подправки - 6.90 лева. На трапезата за Рождество Христово някои, вместо свинско месо, предпочитат да сложат пълнено пиле или пуйка. Цената на замразеното пиле е от 5.48 до 6.00 лева за килограм. Пуйката е близо 10 лева килото.

Освен месото, значителна сума трябва да предвидите за плодовете. Цената на мандарините е от 1.20 до 2.50 лева за килограм. Ще ги намерите на по-ниска цена в кварталните магазини. Традиционно високи цени държат търговците на централния пазар до "Краснодар". Между 2.50 и 3.00 лева се продават бананите. Сравнително по-евтино излизат ябълките, но и при тях цените зависят от сорта и това дали са български или внос.
Празникът не може да мине и без млечни продукти, кори за тиквеник, печена тиква, ядки. Килограм сурови фъстъци се продават по 6-6.50 лева за килограм. Цената на тиквата е 60 стотинки за кило.
Част от парите, които сте заделили за трапезата отиват за продуктите, с които се подготвя постната вечеря на Бъдни вечер. Тя не може да мине без постни сърмички, пълнени чушки с боб или ориз, тиква, содена питка и други.
Ако към семейния бюджет за празника се включат и подаръците, сумата ще нарастне. Затова в последните години все повече бургазлии ограничават парите за подаръци до нещо символично или най-необходимо. Все пак празникът е душата, не в портфейла.
Петя Добрева