Geri

Geri

Домашно SPA или Къде спа, кога раздаваха финес?

във всичко домашно. От домашната ракия, до домашната пушка, през домашните разкрасителни процедури. И имаме лек за всичко! И билки за всичко!  Ние нямаме нужда от специалисти. В никоя област. Автомонтьорите са измамници, а маникюристките – най-долни клюкарки. Точка.

 

Да видим!

 

Проблемът е в това, че приготвих фокача с домати и манатарки за вечеря! Докато готвя италиански неща, така задълбавам (на ум) в темата за романтичното, прекрасното, уютното и красивото, че неминуемо избивам на кота SPA. Веднага след това осъзнах, че имам крещяща нужда от разкрасителни процедури, от почивка и прочее елегантности. В домашни условия!

За всичко си има хора. Прави само това, което умееш. Но!

 

Часът е малко след 20, детето на гости при баба си, мъжът незнайно къде. Идеалното време за собственоръчно изработен педикюр.

 

Кхмм! Разбира се, първо лакирах ноктите на ръцете... Чудно розово, жива фуксия! После, тръгнах да търся моята вана за крака, в която живописно да накисна копитца. С други думи: в тая къща няма един свястен леген!!! Докато рових в банята, забелязах, че по плочките е избило нещо... Изчистих го с „Доместос”!

 

Понеже, напълня ли „ваната” вече съм вързана, решавам, че първо ще „облагородя” обстановката.  Един чай, най-напред, за разкош – мента, да се успокоя! Може и да заспя в легена. Слагам го на масата, ама се спънах в себе си и излях половината. Няма нищо. Забърсвам - масата, стената, теракота и единия крак на стола.

 

Добре, ще се накисна, но нали трябва и нещо като скраб?!?  Овесени ядки, сода за хляб, есенция ванилия и малко душ-гел, за да се пени! Такъв козметичен продукт няма и в най-добрите салони! Да, появиха се някои прахообразни проблеми в кухнята, но както и да е – почистих.

 

Разпъвам хавлия с отмерени движения, все едно съм на плажа в Созопол. Инсталирам легена, добавям морска сол и отварям прозореца, за да се чува като минават автомобили, ще си представям, че са джетове.

 

Наляла съм прекалено много вода! Ставам! Премахвам излишното количество, но то така се плисна, че целият коридор стана в солена вода... Ка-а-кто и да е! Подсуших.

 

Потапям се. Телефонът звъни. В другия край на стаята. Може да е важно. Разговаряйки, забърсвам собствените си следи. Няма проблем. Потапям се отново. Някой паркира пред къщата.

 

Минавайки край огледалото се гледам надменно, така, както „истинските” дами от салоните за красота, гледат на разпуфтяните домакини, които притежават най-много камък за пети.

 

Ритнах масичката за кафе, направо си смазах кутрето на левия крак! Карай! Тъкмо, по-малко за лакиране...

 

Съпругът ми желае да вечеря. Доколкото си помням, казах, че в момента съм надменна, това да не е ресторант, ей там са фокачите. Каква била тая ИЗИСКАНА ЦИГАНСКА БАНИЦА?!?! Моля?!?

Как точно можеш да обтриеш собствените си долни крайници с овес, ако стоиш на нормален стол в трапезарията, без да паднеш от него, забивайки чело в пода, без да съсипеш килима? Никак! Съсипан е.

 

Нормалните хора правели такива неща в банята. Колко, пък ще са нормални, да се затвориш в банята за неопределено време и да гледаш в нищото, докато... Не, не, не е за мен. Ще взема да се обадя на маникюристката ми! Ще й кажа, че положението е извън контрол, дано помогне! Ще й кажа също за овеса, че това е пълна глупост и този път не ги измислих много нещата.

 

Прекратявам тази агония. Изпивам си чая и отивам да взема душ, защото после трябва да изчистя всичко, което така или иначе сама изплесках. Прибирам легена за по-добри дни!

 

Да, ходилата ми са си все така..., ами, каквито си бяха, ама малко набръчкани от водата. За пореден път се убеждавам, че от всяка трапезария – релакс зона не става! То, ако ставаше, живи да ги оплача специализираните салони... На всичко отгоре, тази проклета хавлия в цвят бордо, моля ви се, която ми се видя подходяща за случая, така се е намокрила, че чак се е разтекла и леко е оцветила бежовия килим! Да му се не види, аз козметичните продукти не ги знам по име, ама на почистващи препарати съм Бог! Богиня, бе!

 

Равносметката и сметката, моля!

 

Положителното в случая е, че докато опитвах да създам „арт инсталацията”, почистих банята, коридора, част от трапезарията, изчетках килима, който отдавна чакаше и разбрах, че домашна скраб за всякакви телесни части, може да се направи от смляно кафе, например, но не и от овесени ядки, защото те омекват и... Много са гадни! Другото хубаво е, че се ориентирах в цените на дървата за огрев, защото в четирите минути на отпускащо киснене, две съседки проведоха изключително важен разговор под отворения ми прозорец. Тц, тц, тц, на едната дъщеря й се омъжила в Холандия, къде, пък го намери... Толкова. Останалото е разход. На нерви, сили и малко, ама все пак – пари! Този овес... Купувам го, да не го сея в двора, я !?!

 

В общи линии, оказа се, това е „репортаж” от мястото на събитието, който има за цел да подкрепи всички маникюристи в страната, доказвайки, че предлаганата от тях услуга, на определените за целта места, е в пъти по-безболезнена, евтина и далеч по-отпускаща. Да не говорим за качество на изпълнението! По-дамите от мен, може и да успяват да организират и реализират своя час за разкрасяване у дома, аз не. За сметка на това съм упорита и продължавам да опитвам!

 

Братовчедка ми препоръчва домашна маска за коса от чесън, яйца, зехтин, кисело мляко...