Lekar5

Lekar5

Два случая на вирусен менингит в Бургас детска възраст и при младите хора, като единични случаи. Резервоар на инфекцията са болните или здравите заразоносители.

Заразата се предава от човек на човек по въздушно-капков път, т.е. когато болния киха, кашля, говори и капчици флуиди попаднат в устата или носа на друг човек. Вирусите от голямата ентеровирусна група са доста широко разпространени около нас, в природата, в помещенията, в които живеем и работим. Те се отделят от болните и от заразоносителите в много големи количества, чрез изпражненията и при неспазване на личната хигиена могат да бъдат погълнати с ръце, играчки, предмети, замърсена храна.
Входна врата на инфекцията е лигавицата на стомашно-чревния тракт или гърлото. В инкубационният период вирусните частици се съсредоточават в лимфните възли. Следва масивно нахлуване на причинителя в различни органи и системи.
Клиничните прояви могат да се локализират в гърлото, стомашно-чревния тракт, нервната система, миокарда и кръвоносните съдове, черния дроб, слезката, кожата и други. В поразените органи и системи настъпват възпалителни процеси, характеризиращи се с: остро, внезапно начало с леки втрисания, температурата бързо се повишава до 39-40°С; силно главоболие в челната или тилна област на главата, повръщания, разстройство обща отпадналост, възбуденост или потиснатост; менингиален синдром, проявяващ се с главоболие, повръщане, ригидност на врата (невъзможност за навеждане на главата към гърдите поради съкращение на вратната мускулатура), свръхчувствителност към светлина и звук; специфичен обрив, зачервяване на лицето и гърлото, мускулни болки, зачервяване на конюктивите и др.;
За да се предпази от заразяване човек, трябва да се спадза добра хигиена.