Police1

Police1

Двама служители на МВР са задържани при специализирана полицейска операция

са осъществени по досъдебно производство на Варненска окръжна прокуратура, съвместно с подразделение на Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи-Варна и дирекция "Вътрешна сигурност". Това каза на пресконференция окръжният прокурор Владимир Чавдаров. 

Към момента 19 лица са с ограничено право на придвижване, от които девет ще бъдат задържани за срок до 24 часа, като евентуално ще им бъде повдигнато обвинение. Задържани са двама служители на Министерството на вътрешните работи, които са се поставили в услуга на тази организирана престъпна група. Единият е оперативен работник на териториалното звено БОП-Варна, а другият е от I-во РУП в града. Същите са изнасяли служебна информация относно лица, имоти, автомобили свързани с дейността на тази престъпна група. 

Операцията е осъществена на територията на градовете Варна и Провадия. Организираната група е използвала за дейността си две заложни къщи "Арес Груп" в двата града. Продължават процесуално следствените действия, като са проверени 14 адреса и са извършени съответните претърсвания и изземания. 

Работата по неутрализиране на въпросната престъпна група е започнала в средата на февруари. Това разкри директорът на Областната дирекция на МВР-Варна комисар Димитър Димитров. Имало е предположения, че в престъпната дейност са замесени служители на МВР, поради което в работата по случая са били включени служители от Вътрешна сигурност. 

Престъпната дейност на групата би могла да бъде разделена на три. Извършване на банкови сделки без разрешение или акредитиране на суми пари, които се обезпечават с учредяване на ипотеки върху недвижими имоти с нотариални актове, както и издаване на записна заповед в офиса на въпросното дружество. Към момента има намерени и иззети документи за раздадени кредити на физически лица за над 270 хиляди лева. Тази дейност е финансирана от двама варненци. Единият е В. Атанасов, собственик на плейбой барове, а другият е действащ митничар и бивш началник смяна в митнически пункт "Автотранспорт-Варна". Двамата са задържани към момента, като в дома на единия е намерен незаконен пистолет. 

Втората престъпна дейност на групата е извършване на забранени от закона, специфично полицейски дейности. Незаконно проучване, проследяване и проникване в домове. Тази част на дейността е била подпомагана от въпросните двама служители на МВР. При извършените претърсвания са намерени множество документи съдържащи данни от информационните масиви на МВР. Третата част от престъпната дейност се състои в изнудване на граждани или събиране на задължения със силови средства и методи. 

Едно от задържаните лица е криминално проявено, другите не са регистрирани в полицията.

Днес+