DSC_1149

DSC_1149

Две Антоанети известни като Тони затова слагаме началото на поредицата "Именити именици" родени в Бургас, живеещи и работещи в града и страната. Така читателите на любимия сайт ще имат възможността първи да научат за тях, както й да разберат, какво ги вълнува и радва около тези имени дни.

На 17-ти януари - Антоновден, имен ден празнуват Антон, Антоанета, Антонио, Тони, Тонка, Донка.

Попитахме няколко известни бургазлии на кого са кръстени, спазват ли традицията и имат ли незабравим имен ден.

Любимката на няколко поколения изпълнителка Тони Димитрова празнува на днешния ден. Почитателите й знаят, че Тони е умалено от името й Антоанета. За широката публика обаче тя е известна като Тони. За нея януари е сред най-натоварените месеци в годината, защото освен рождения си ден (на 10-ти януари), тя празнува и на 17-ти имен ден.

Двама общински съветници в местния парламент на Бургас празнуват имен ден днес - д-р Антонио ДушепеевDSC_7692 и Антон Берданков. Името на д-р Душепеев е избрано от баща му и идва от герой на Георги Марков от разказа "Розата". Така бъдещият лекар получава името Антонио. Само първата буква от него е наследена от дядо му - Атанас - бежанец от Егейска Македония. Но понеже дядо му е починал, а според традицията, бебета не се кръщават на отишли си роднини, той получава името на литературния герой. "На три-четири години животът ми се стича така че да празнувам имен ден", споделя д-р Душепеев.

Колегата му в ОбС Антон Берданков е кръстен на баба си Тонка по майчина линия.DSC_0111 "Празнувам имения си ден винаги с голяма приятелска компания и в приятна обстановка. Всеки 17-ти януари е незабравим", споделя Антон Берданков.

Интересна и дори драматична е историята с името на Антоанета Димчева - PR и психолог. Когато се ражда, тя е кръстена на баба си Стоя, към която обаче са се обръщали с името Тонка. "Като първо дете в семейството е било редно да ме кръстят на майката на баща ми. Името Тонка обаче не се понравило на майка ми и тя пожелала да ме кръсти Стела (все пак има така важната първа буквичка). В родилния дом, обаче предоставили именик на майка ми с позволените имена, където името Стела го нямало.DSC_1079 Без да съгласува с баща ми, тя ми открива връзката между Тонка и Антоанета и избира последното име за мое рождено. След като баща ми научава, че съм се родила отива в родилния дом и не открива в списъка очакваното име Тонка, след което се прибира разочарован, че е подведен. Разбирайки че, съм кръстена "своеволно" от майка ми Антоанета, той се е поразсърдил. А баба  ми, Бог да я прости, така и не прие, че съм кръстена на нейното име", разказа Антоанета Димчева, позната на приятели и колеги като Тони. Тя признава, че имения ден е по-интересен от рождения ден. На 17-ти януари получава повече поздравления. "Аз не харесвам много традициите и обичам да съм по-спонтанна в празниците си. По всякакъв начин съм празнувала. Тази година ще си поканя мняколко приятели у дома и ще им приготвя традиционна колумбийска кухня. Искам да е различно, интересно, интимно и усмихнато", допълва Тони.