Vzriv2

Vzriv2

Две коли следили Харисимов преди взрива

че непосредствено след като се чул оглушителен тътен, две черни возила рязко направили обратен завой и потеглили с газ в посока Златни пясъци. Засега не е ясно дали свидетелите са разпознали марката и модела на автомобилите.
В момента варненските криминалисти търсят извършителите на показното убийство по запис от охранителна камера. Тя била поставена на осмия етаж на блока в кв. "Чайка", в който живееше Харасимов, за да пази от кражба автомобилите. Окото й било насочено и към мястото, където жертвата си паркирала аудито.
Предполага се, че извършителите са идвали няколко пъти на оглед, преди да поставят професионално взрива под шофьорската седалка. Според криминалисти обаче дори да има запис, едва ли ще е особено полезен на разследването, защото в тъмницата най-много да се виждат мъже с вдигнати качулки от суичъри.
Въпреки това записът е бил иззет, като ще бъдат прегледани и клиповете от камери по бул. "Осми приморски полк", откъдето преминала колата, преди да бъде взривена на кръстовището пред Икономическия университет.
Фактът, че устройството гръмнало при зелен сигнал, така че да не засегне други чакащи на светофара коли, навежда разследващите на извода, че то е задействано дистанционно от друг автомобил.
Предполага се, че то е било в някоя от двете черни коли, които обърнали рязко след атентата.
"Работим по няколко версии, но на този етап е рано да се коментират, за да не се попречи на разследването", заяви окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров. Огласеният от вътрешния министър Цветан Цветанов проблем между Даката и съдружници в бизнеса е отпреди няколко години. Става дума за една от дъщерните фирми на "Север експорт" ООД - "Север експорт 1", създадена от Харасимов и Невена Станчева за търговия с риба и рибни продукти. Майката на съдружничката изтеглила кредит от 80 000 лв. за покупка на две коли за фирмата, тъй като Харасимов вече имал голям заем. Въпреки уговорките обаче той не изплащал вноските по кредита и Невена прибрала ключовете и талоните на колите. Съдружникът й пуснал няколко жалби в прокуратурата, но му отказали да образуват наказателно преследване с мотива, че няма данни за престъпление. Междувременно Станчеви върнали колите. "Ние сме твърде дребни, за да поръчаме подобно нещо, пък и беше отдавна", коментира майката Недялка Станчева, потресена от случилото се в петък. 
Бизнесът с рапани, в който Даката бе един от големите играчи, отдавна е с разпределени територии и пазари, твърдят запознати. Според тях от няколко години не се налага и отчитането пред мощна групировка. Всички, познавали бизнесмена, твърдят, че действал коректно и избягвал силовите методи.
Поръчителите искали показност
Взривеният бизнесмен не се е движел с охрана, често се качвал и на корабите си, така че нямало какво да затрудни физическа разправа с него, дори без много свидетели, в морето. Взривяването на автомобила му в пиков час на оживено кръстовище в центъра на Варна е колкото абсурдно, толкова и знаково, коментират запознати, които смятат, че атентаторите са търсели показност. Приятели пък твърдят, че напоследък Харасимов споделял, че някой му блокира усвояването на 4 млн. лв. европейско финансиране за изграждане на рибарско пристанище във Варна. 

Днес