1_mqsto

1_mqsto

Двор в Бродилово стана първи в конкурс

се провежда за втора поредна година. Идеята е да се стимулира желанието в повече хора за поддържане и разкрасяване на собствените им домове и имоти, като същевременно градът и държавата ни ще изглеждат по-уютни и по-привлекателни.

Участниците изпратиха снимки на поддържана от тях цветна градина или дворно пространство, намиращи се на територията на общината. След назначена комисия, която разгледа и оцени дворните пространства, бяха избрани и наградени трима участника. На първо място се класира Стоянка Мавродиева Стаматова от село Бродилово, която получи парична награда. Второ и трето място получиха като награда - компостери*. Класиралите се на второ и трето място са: Теодора Атанасова от Лозенец и Елена Мартинова от Варвара.IMG_4598

Кметът на община Царево Георги Лапчев поздрави победителите в конкурса и им пожела все така с любов, вкус и усет да поддържат имотите си. "Изключително много се радвам, че спечелихме тазгодишният конкурс. Адмирации за Община Царево, че го организира и направи така, че тази година да могат да участват всички, не само хора от Царево. Благодаря за наградата!", заяви от своя страна спечелилата първо място Стоянка Стаматова.

*Градинският компостер се поставя директно на земята и в него се изхвърлят градинския боклук (като листа, шума, окосена трева и др.) и определени кухненски отпадъци. Технологията на градинския уред е различна - вместо червеи в компостера, който няма дъно, влизат различни видове бактерии, гъби, насекоми и др.

Узряването на компоста наподобява на "храносмилателен процес". Полученият продукт е естествен подобрител за почвата, изключително богат на хранителни вещества за растенията и е сред най-важните условия за съществуване на биоземeделието. Плюсовете на технологията са, че няма разходи за електроенергия и поддръжка. Освен това води до намаляване на боклука по сметищата.