Tamara

Tamara

Дъщеря на легендарен фотограф предпочете Бургас пред Лазурния бряг че за мен няма нищо по-красиво и вдъхновяващо от бургаското море". Това обяснява Тамара Станкова, която е дъщеря на един от емблематичните фотографи в световен мащаб - Виктор Темин.

В историята на фотографията Темин, на който навремето писателят Максим Горки е подарил портативен фотоапарат "Лейка", влиза с редица снимки, публикувани, както в руския, така и в световния печат. А именно: от първата експедиция на Северния полюс, епопеята по спасяването на челюскинците, полети на легендарния летец Валери Чкалов.Viktor
В годините на Втората световна война Темин се прославя като един от най-безстрашните фронтови кореспонденти. Освен на огневата линия, снима и по време на Нюрнбергския процес. В историята Темин, обаче, влиза най-вече с кадрите, направени на 1 май 1945 година от борда на самолет "По-2" - със снимка, известна като "Знамето на Победата над Райхстага".
Дъщерята на Темин Тамара е родена в Москва. По професия е инженер-електромеханик. Професионалният й живот е неразривно свързан с Одеса и Талин, а личния с България и Бургас, където се омъжва за българин. Дълги години работи в Института към бургаския Кабелен завод.
В крайморския град Тамара живее повече от 30 години и го обича с цялото си сърце и душа.
От прочутия си баща и майка си, която е от стар дворянски род, Тамара е наследила усета към красивото и непреходното. А също така и страстта да пътешества. Тамара е убедена, че един от най-красивите и зареждащи с позитивна енергия градове е Бургас. Заради слънчевите му хора, творческия му дух и разбира се - морето.
Слабостта на Тамара към него никак не е случайна. Защото на млади години енергичната и изискана дама е тренирала подводно плуване.
Яница Димитрова
Снимки Личен архив