DSC_9288

DSC_9288

Еделина Кънева - присърце за скулптурата на Калата

за набиране на средства за изграждане на скулптура на актьора в родния му Бургас. Оперното сопрано заедно с големия син на Калата - Ивайло вече са сред хората, които подкрепят акцията. Кънева е в града на Калоянчев за участие в джаз-концерт, който ще бъде на 5-ти август от 20.30 часа в Летния театър. От сцената тя заедно с колежката си Милица Гладнишка ще призоват зрителите да се включат в кампанията по набиране на финансите. За изграждането на скулптурата, която е по проект на Георги Чапкънов - Чапа, са необходими около 90 000 лева. Всеки дошъл на концерта в Летния театър утре вечер ще може да пусне пари в урните, които ще бъдат поставени на входа.

Утре, преди репетициите, Еделина ще намери време да отскочи до градската художествена галерия "Петко Задгорски". Там, на втория етаж, е поставена умалената скулптура на големия български актьор Георги Калоянчев.

След участието си в Бургас, Еделина Кънева има пет концерта в цялата страна по проект "Не си отивай лято" заедно с Орлин Павлов. Пред екип на сайт Черноморие, който е медиен партньор на инициативата Еделина сподели, че в градовете, където ще бъде ще прикани зрителите да се включат в благородната акция за събиране на средства за изграждането на скулптурата на вуйчо й. От сега оперната прима пое ангажимента, че заедно с големия син на Калата - Ивайло Калоянчев, ще се постараят да присъстват на благоворителната постановка, която драматичен театър "Адриана Будевска" ще изиграе на 29-ти септември отново в подкрепа на инициативата. "Макар, че това е рожденият ми ден ще го загърбя, за да дойдем заедно с братовчед ми и да благодарим на бургазлии за кампанията", допълни Еделина.

Екипът на сайт Черноморие запозна днес Еделина Кънева с Георги Николчев - председател на Инициативния комитет, който набира средства за скулптурата на Калоянчев.

Инициативата е съвместна на Община Бургас, Обществен дарителски фонд - област Бургас и Дружество на художниците Бургас, и включилите се в последствие местни културни институции - Държавна опера Бургас, драматичен театър "Адриана Будевска", Бургаската художествена галерия, и клубовете - "Лайънс клуб Виа Понтика" - Бургас, "Зонта клуб" - Бургас, "Ротари клуб" - Бургас, "Ротари клуб Пиргос" - Бургас, "Интеракт клуб" - Бургас и други неправителствени организации, медиен партньор - www.chernomorie-bg.com.
Община Бургас вече е определила място на скулптурата - пред Летния театър в Морската градина на града. Височината й ще бъде в реалния ръст на актьора. В Бургаската художествена галерия е изложена малка статуетка, показваща как ще изглежда голямата скулптура. Георги Калоянчев е изобразен в костюм и с театрална маска в едната си ръка, сякаш току що я е свалил от лицето си и в поклон пред любимата си публика след поредното представление.
Средства се набират и по сметка: BG65FINV91501316228913.