Ekaterinburg7

Ekaterinburg7

Екатеринбург - град на два континента

С очакването за нещо, което не можете да видите другаде. Истината е, че пристигайки в града и пребивавайки в него, едва ли ще получите някакво особено усещане, свързано с двуконтиненталната принадлежност. Тя има значение като че ли само "на книга". За сметка на това обаче, в този град, впечатляващите гледки, хора, събития и случки, ще ви преследват буквално на всяка крачка.Ekaterinburg1

Екатеринбург е основан през 1723 година от Василий Татишчев и Георг Вилхем де Генин и е наречен на света Екатерина. Същото име носи съпругата на цар Петър I - царица Екатерина I. Това е най - големият град в Урал и четвърти по големина в страната. През него минава Транссибирската железница - най - дългата железопътна линия в света. Тя свързва Русия с Монголия, Китай и Японско море.

Мегаполисът има най - големия регионален летищен комплекс в Русия - Международното летище "Кольцово". От него излитат самолети за повече от осемдесет града по света.Ekaterinburg2Ekaterinburg3

Още с кацането на аеропорта, чужденецът чувства духът на нова Русия.

Но и веднага разбира, че е нужно още много, за да бъде точно този район наречен модерен и добре устроен.

Ако решите да наемете такси, ще трябва да се въоръжите със смелост. Защото повечето таксиметрови шофьори карат наистина доста бързо и рисково. Дори и според мярката на българина. Не питайте защо автомобилите им не са жълти на цвят и не обяснявайте как е при нас. Така само ще предизвикате изненада и ще ви се наложи да спорите по темата.Ekaterinburg4Ekaterinburg5

Още щом погледнете картата на града, ще ви направи впечатление, че иманата на улиците явно не са се променили с настъпване на демокрацията. Поемайки към централната част ще ви стане ясно, че и голяма част от символите на стария режим си стоят по местата - петолъчки, паметници ... Местните хора казват, че за тях това е история, която трябва да се пази. "По време на старият режим в това отношение са правени грешки. Разрушавани са църкви например. Сега ние искаме да запазим създаденото", коментират те.

На много места се сблъсквате със спомена за Царска Русия. И това е неизбежно - Екатеринбург е мястото, където е избито руското царско семейство. Скоро след Октомврийската революция, на 16 юли 1918 г., цар Николай II, съпругата му Александра Фьодоровна и техните деца са убити в къща, известна като "къщата на Ипатиев". След като са били убити членовете на императорското семейство, телата им са били изхвърлени недалеч от Екатеринбург в местността "Ганина яма", заляти киселина и после изгорени. Сега на това място е създаден мъжки манастир с красиви дървени църкви и сгради. В момента в манастира има седем църкви и се строи още една.Ekaterinburg6

През 1977 г. къщата на Ипатиев е разрушена. За да се предотврати издигането й в култ от монархистите. След като Руската православна църква обявява мястото за свещено, там е издигнат храм, наречен "Храм на кръвта". Тази съвременна църква се е превърнала в един от символите на града. Туристите неизменно я посещават. Жените, които влизат в нея задължително трябва да са с покрити коси - така, както е според християнския канон по принцип. Това правило се спазва във всички руските църкви по строго, отколкото у нас, но няма задължителен характер. В "Храм на кръвта" обаче охранител зорко следи за ненарушаването му и ако сте пропуснали да си носите подходящ шал или кърпа, любезно, но непреклонно ви уведомява какъв е реда и ви снабдява с нужния аксесоар.Ekaterinburg8

През 1924 г. градът получава името Свердловск, в чест на комунистическия деец Яков Свердлов. През 1930 - те Свредловск става един от съветските центрове за развиване на тежка индустрия. По време на Втората световна война много държавни научни институти и цели фабрики са преместени в града, далече от военните действия. Много от тях остават там след края на войната. Част от колекциите на Ермитажа също са евакуирани от Ленинград в Свредлоск през юли 1941 г. и остават там до октомври 1945 г.

В града културният живот е богат. Непрекъснато се организират големи концерти, изложби на световни художници, спектакли и представления.

Всички стари църкви, разрушени някога сега се обновяват.

Внушително с мащабите си е строителството навсякъде в града. Тук ежемесечно изникват огромни нови сгради, някои от които спокойно могат да се нарекат небостъргачи.

Сред най - внушителните творения на тукашните архитекти е голямо изкуствено езеро в центъра. Там можете да наемете лодка за разходка. Ако обаче сте решили да зарадвате любимата с подобна изненада, внимавайте! Ще ви е нужна сериозна физическа подготовка. Тъй като разстоянията са големи, а тукашните лодки за двама, които се дават под наем, са единствено и само с гребла.

А хората - чудя се дали са така усмихнати и любезни към мен защото съм от България. Или се държат така с всички чужденци? Не зная, но определено си личи, че обичат нашата страна. И това е лесно обяснимо - температурите тук са ниски целогодишно. Не че няма топли дни, но, съгласете се, че сняг на десети юни наистина се свързва с тежък климат. През зимата температурите тук падат много. Ама наистина много. Толкова, че за да се спасят от студа, хората са направили сградите без прозорци. Звучи изумително, но е така. Много от големите стари къщи тук наистина нямат прозорци. А магазините, имащи нужда от витрини, имат просто изрисувани фасади. В съвременните сгради проблемът с топло изолацията явно е решен и те, разбира се, са със стандартни прозорци. 

Тукашният климат много се харесва на част от обитателите на Екатеринбургският зоопарк - белите мечки, амурските тигри, орлите и високопланинските лешояди. Клетките им са на открито. Редките африкански хищници и другите екзотични животни обаче живеят в специални волиери, които се отопляват целогодишно.

Новата история на града се свързва с голям шпионски скандал от шестдесетте години. На 1 май 1960 г. американският шпионски самолет U-2 с пилот Франсис Гари Пауърс, работещ за ЦРУ, е свален над Област Свредловск. Той е заловен, изпратен на съд и осъден за шпионаж на седем години каторжен труд. От тях той изтърпява само една година, преди да бъде разменен за Рудолф Абел - високопоставен шпионин на КГБ, заловен в САЩ през 1957 г.Ekaterinburg9

В града благородните метали и скъпоценностите се продават като че ли навсякъде. А рекламните надписи на специализираните бижутерийните магазини са винаги кратки, но внушителни: "ЗОЛОТО, БРИЛЯНТЬI". Подобни надписи има стотици. А в магазините за сувенири можете да си купите на относително ниски цени изящни фигурки от кварц, тюркоаз, аметист и други полускъпоценни камъни, чиято изработка е съвършена.

Едно от чудесата на Екатеринбург, което чужденецът забелязва след пристигането си, ако посети града през лятото, е голямата продължителност на деня. В двадесет и два часа там все още грее ярко слънце. Ако сте забравили, че сте близо до полярния кръг, този факт може да ви накара да си помислите, че часовникът ви се е повредил.

До Екатеринбург се отива лесно през летните месеци, когато от морските ни летища има удобни чартърни полети. Пътуването трае не повече от четири часа. Маршрутите със смяна на самолети през останалата част от годината обаче отнемат между ден и три дни.

 

Текстове към снимки:

 

Снимка 2 - Отряд войници преминава край църквата "Храм на кръвта", издигната на мястото, където са били убити членовете на руското имтераторско семейство.

Снимка 3 -  "Городской пруд" е голямо изкуствено езеро в центъра на града.

Снимка 4 - Много от новите сгради, които се строят в града, смело могат да бъдат наречени небостъргачи.

Снимка 5 - Част от старинна къща е сполучливо комбинирана със стена на съвременна сграда.

Снимка 6 - Огромният паметник на Ленин в центъра на града е запазен и до днес.

Снимка 7 - Екатеринбургскяит зоопарк е едно от малкото места по света, където може да се види екзотичният африкански хищник каракал.

Снимка 1 -Стотици изящни бронзови статуи красят улиците на града.

Снимка 8 - Студеният климат в областта много се харесва на белите мечки, живеещи в зоопарка.

Снимка 9 - Една от красивите стари църкви, чиито купол е бил разрушен някога. Храмовете в града сега се възстановяват изцяло.

Текст и снимки Татяна Байкушева