Koral

Koral

Еко плажове стават бомба със закъснител

като еко. Това допълнително би привлякло летовници, които искат да събират тен край морския бряг, без да се налага да делят място с шезлонг и чадър например. Плюсът от такива плажове обаче може бързо да стане минус за общините, ако не бъдат изчистени условията, при които тези ивици ще бъдат категоризирани като "еко плаж". Сред потенциалните такива е ивицата на къмпинг "Корал".

"Ако бъдат обособени такива плажове, ще бъде ли разрешено да се нощува там? Ще има ли опция вечер да се опъват палатки и да се слагат каравани? И кой ще плаща разходите за почистването на тези ивици", пита кметът на община Царево Георги Лапчев. Въпросният плаж на къмпинг "Корал" се намира на територията на управляваната от него община. През миналото лято там бяха сложени химически тоалетни и контейнери за отпадъци. Разходите по тях обаче платиха не плажуващите, а жителите на общината. Парите излязоха от бюджета на Царево.

"Трябва да бъдат създадени такива критерии, че да няма напрежение. Аз съм "за" еко плажовете, но на тях да може да се плажува през светлата част на деня и да не можеш вечер да си опънеш палатката или да останеш да спиш там. И защо почистването на такъв тип плаж трябва да бъде за сметка на общината?", недоумява Лапчев.

Какво решение ще бъде взето и как идеята за еко плажове ще бъде облечена в законова рамка, предстои да видим.

Галерия