Експертите започнаха обследването на сградите. Снимка Община Бургас

Експертите започнаха обследването на сградите. Снимка Община Бургас

Експерти от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и от Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" (ГДИОКН) извършиха предварителен оглед на място и направиха проверка по документи на съществуващите постройки в района на площад "Тройката" в Бургас. Комисията е назначена със заповед на министъра на културата Боил Банов. Тяхната задача е да проведат процедури по идентифициране, деклариране и предоставяне на статут, включително по актуализиране на временни режими за опазване съгласно Закона за културното наследство. Целта на експертната комисия е да бъде завършена процедурата по предоставяне на окончателен статут на сградите - недвижими културни ценности. Експертите на Министерството проведоха и първа работна среща с представители на Община Бургас.

Подробно обследвани бяха сградата на бивши Маринкови хамбари и жилищно-търговска сграда, читалище "Пробуда", които притежават статут на декларирана единична архитектурно-строителна недвижима културна ценност с предварителна категория "за сведение", съобщиха от Община Бургас. На извънреден брифинг преди два дни кметът на Бургас Димитър Николов заяви: "Две сгради на площад "Тройката" са паметник на културата - Маринковите хамбари, фигурират под номер 302 и бившата административна сграда на Големи български мелници под номер 301".

Проверка започна и на останалите сгради, намиращи се в имота. Установява се и дали са извършвани нарушения до момента по отношение на постройките в границите на имота. До нея се стигна, след публикации в медиите и социалните мрежи във връзка с преместване на книжарница "Хеликон" от сградата, в която се помещаваше повече от 20 години.

Сградата и останалите имоти на "Тройката" бяха собственост на наследниците на фамилията Хаджипетрови. През 2019 година бе финализирана сделката с продажбата им. Теренът бе закупен от стротеилния предприемач Здравко Станчев. Според информация на "Черноморие", той има инвестиционни намерения за строителство върху въпросния имот. Бургазлии обаче реагираха остро на случващото се и дори излязоха на протест с книга в ръка. Това предизвика и реакцията на министъра на културата Боил Банов, който заяви, че докато тече проверката няма да бъдат събаряни сгради.