DSC_9991

DSC_9991

"Eli, Eli" (Господи, Господи) звуча в памет на загиналите при атентата в Бургас

на автобус, прекъсна живота на петима израелски туристи и българския шофьор. За Амир Менаше (на 27 г.), Ицик Коленги (27 г.), Маор Харуш (26 г.), Елиор Приес (26 г.), Кочава Шрики (42 г.) и Мустафа Кьосев (36 г.) светлината на света угасна завинаги.

DSC_0022

Техни близки и приятели се събраха днес на летището, за да почетат паметта им и да уважат церемонията по откриването на мемориал, DSC_0043посветен на тях. Премиерът Пламен Орешарски, министърът на външните работи Кристиан Вигенин, посланикът на Израел у нас Шаул Камиса Раз, посланикът на САЩ в София Мерси Райс, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, бившият вътрешен министър и настоящ депутат Цветан Цветанов, народни представители, областният управител на Бургас Павел Маринов, кметът на община Бургас Димитър Николов, изпълнителният директор на "Слънчев бряг" АД Златко Димитров и други почетоха паметта на загиналите.

"Година след ужасяващата трагедия на това място, споменът се завръща по-ясно от всякога, за да ни покаже, че тероризмът нямаDSC_9934 оправдание под никаква форма или предлог. Не съществува кауза – религиозна, национална, политическа или лична, която да осмисля подобна жестокост". Това каза министър-председателят Пламен Орешарски в словото си на траурната церемония и допълни: "Терористичният акт не е повлиял на приятелските отношения между България и Израел. Нещо повече, смятам, че той обедини усилията на двете страни за още по- ползотворно сътрудничество.DSC_9910

В заключение отново ще се върна към трагедията преди година. Вярвам, че най- тежките изпитания ни носят повече сила и повече мъдрост. В днешния ден, когато отбелязваме 176 години от рождението на Васил Левски - Апостола на свободата, ще припомня думите му, които и днес трябва ясно да чуваме - братство всекиго, без да гледаме на вяра и народност". Пламен Орешарски благодари на съюзниците, които от самото начало оказват ценно съдействие в разследването на атентата. Той подчерта, че партньорските служби на държавите-членки на ЕС, САЩ, Израел, Австралия, Канада и не на последно място на Ливан имат сериозен принос в работата по разкриването на подбудителите и извършителите на този терористичен акт. "Смятам за важно, че ЕС работи за консенсусно решение, което да позволи от една страна включването в списъка на терористичните организации на военното крило на Хизбула, от друга страна - да бъде запазено сътрудничеството с всички политически партии и финансовата подкрепа на нашия важен партньор в Близкия изток Ливан", каза още Пламен Орешарски.

Съболезнования към близките на загиналите поднесе и посланикът на САЩ у нас Мерси Рейси, която се включи в церемонията по покана на колегата си от Израел Шаул Камиса Раз.

Освен думи на съпричастност, бе прочетена и молитва в памет на жертвите. На финалата звучаха националните химни на България и Израел.

Церемонията завърши с откриване на мемориала, който се издига на метри от мястото, където на 18-ти юли 2012 година бе извършен атентата.

Текст Десислава Георгиева