Емил Дичев поискал парите за храм в село Страшимирово самият Дичев по време на процеса срещу него. Екскметът е подсъдим по дело за подкуп в размер на 5 000 лева.

"Хората са ме избрали за кмет, защото съм изпълнил всичките си обещания", каза пред съда Дичев. Той посочи, че администрацията използва различни способи за допълване на общинския бюджет. По европроекти са осигурени пари за пътища, детски градини и ВиК мрежа. Спортни и културни мероприятия, конни състезания и други са реализирани в подкрепата на многобройни спонсори. 

Преди да го изберат за трети мандат, Дичев обещал на хората от село Страшимирово, че ще им построи храм. За целта той осигурил средства от четири фирми, които дарили на църковното настоятелство по 12 500 лева. Количествено-стойностните сметки обаче показали, че за изграждането на църковния храм са необходими 70 000 лева. Дичев търсил пари и от други дарители. 

По думите му, 5000 лева дадени от Борисов били именно за тази цел. Той обаче не му издал договор за дарение, тъй като бил с впечатление, че това е само част от сумата. В своя защита Дичев изтъкна още, че фирмата "Брод 1" е осигурявала и други дарения за общината. В периода през 2006-2007 година на два пъти е помагано с 300 и 200 лева за конни състезания. 5000 лева пък били дадени за торбички с продукти за социално слаби граждани. Дичев заяви, че за сумите Борисов не му е искал официален документ. Той призна, че често дарителите не са претендирали за договори за дарения, а в някои от случаите, документите са им издавани за по-малки суми.

"Борислав Борисов не знаеше, че парите ще отидат за храм, защото това нямаше да го жегне, разказа пред съда Дичев. Това ме провокира да използвам Общинския съвет за тази цел. Може би не съм избрал най-правилният начин, но да дадеш на хората църква е по-голямо удовлетворение, отколкото да построиш площад", обясни още белославският кмет. Той посочи също, че никога и по никакъв повод не е бавил проектите на частната фирма. 

Дичев изтъкна още, че по време на трите му мандата, са изградени два храма в град Белослав и един в село Разделна. "Проверяван съм многократно от Държавен финансов контрол и Сметната палата и смея да твърдя, че съм единственият кмет в България без акт", каза още Дичев. Делото продължава с разпити на свидетели.

 

 

Днес+