Това е най-добрата ни селекция от филми, които публиката ще види тази година, споделя Емил Ованесов. Снимка Личен архив

Това е най-добрата ни селекция от филми, които публиката ще види тази година, споделя Емил Ованесов. Снимка Личен архив

Емил Ованесов е роден на 4 януари 1980 година в Бургас. Завършил е средното си образование в тогавашния Техникум по обществено хранене, сега Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров". Има диплома за завършено висше образование по специалност "История" във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". От същия университет е и дипломата му за завършена магистратура по специалността "Туризъм".

Той е в основата на създаването на "Burgas International Film Fest", чийто фестивален директор е.

Тази година фестивалът ще посрещне почитателите на Седмото изкуство за пети път от 18-ти до 25-ти юли на открита сцена "Охлюва" в Морската градина и в културен център "Морско казино". Организаторите се подготвили интересна съпътстваща програма.

Фестивалът се организира от фондация "Модерат" с подкрепата на Община Бургас и медийното партньорство на сайт "Черноморие".

 

- Какво е по-различното в тазгодишното издание на Международния филмов фестивал Бургас?

- По-различното е, че тази година отбелязваме своята пета година. Организираме фестивала в условията на пандемия и това ни коства много усилия. А програмата, която ще представим ще бъде селекция от пълнометражни филми с преобладаващо младежка тематика.

- Първото издание на фестивала беше за филми от Черноморския регион. Много бързо успяхте да разширите обхвата и тази година да стъпите на три морета?

- Тази година в програмата с пълнометражни филми само един или два са от Европа, останалите са от страни извън Стария континент.

- По какъв начин пандемията с корона вируса и всичко, което се случва в света забавиха организацията по провеждането на фестивала?

- Фестивалът го организираме от една година, но от февруари, когато навлизаме в съществената част на подготовката влязохме в пандемията и бяхме го отложили за септември. Дори и аз не бях сигурен, че ще можем и тогава да го проведем. През май обаче от Община Бургас и обстановката ни дадоха възможност да довършим подготовката за тазгодишното издание.

- Какво от предварителната програма на фестивала ще отпадне по една или друга причина и кои гости няма да успеят да дойдат, заради пандемията и мерките?

- За щастие нещо не отпада от програмата на фестивала. Но заради обстановката в Бургас няма да могат да дойдат голяма част от чуждестранните гости, които очаквахме и които бяха потвърдили участието си преди началото на пандемията. Най-добрата турска актриса за 2019 година - Фунда Еригит трябваше да бъде част от журито ни. Но заради задължителната карантина няма да може да дойде. Това се случва и други турски гости, които очаквахме. Като цяло в Европа и света всички са малко мнителни и предпазливи по отношение на пътуванията. И тази година ще имаме чуждестранни гости. Техният брой няма да е толкова голям, колкото в предишните години и това ще е различното. Но за сметка на това ще имаме повече и много добри български гости и членове на журито.

- Ще се състои ли работилницата за деца, която бяхме планирани като съпътстващо събитие на фестивала?

- За жалост отпадна. Съобразяваме се с мерките на Министерството на здравеопазването за това. Сега ще има прожекции за деца от 7 до 11 години заедно с училище "Френе". Това ще се случи в рамките на един ден. Децата са разделени на няколко групи, за да няма струпване.

Работим в посока разширяване на възрастовата ни публика и затова насочваме усилията си и към най-малките зрители. Искаме да предизвикаме интереса на малките към киното и към нашия фестивал.

- Всяка година провокирате и с оригинален плакат на фестивала. Тази година той е с акцент върху перископа на подводницата. Потъва ли българското кино или все пак ще успее да изплува?

- Визията на плаката ни тази година е дело на архитект Мрияна Събова. Надявам се българското кино да изплува. Ситуацията не е добра за световното кино като цяло. През 2020 година киното като индустрия спря. Постоянно кореспондираме с Илкер Савашкурт от Турция. Той няма да може да дойде, заради пандемията, но е част от екипа и работим с него задочно. Той сподели, че в Турция всички проекти да спрени. Много е трудно да се работи. Предполагам, че в цяла Европа е така.

Селекцията, която направихме тази година е най-добрата ни и всички филми са минали през Ротердам и Берлин и вдигна нивото на фестивала.

Винаги се опитваме да представим дебютен и втори филм на режисьорите, които каним.

- Кога ще видим реализиран проект със средства от наградата на "Ню Бояна филм студиос", която давате от три години?

- Надявам се скоро да можем. Филмите имат дълъг работен процес. Има такива, които се снимат за едно лято, а процесът до завършването им може да продължи години.

- Заради пандемията Филмовата академия премести връчването на наградите "Оскар". Предполагам, че и европейските фестивала ще претърпят промени в програмите си. Ако скоро не се завърти машината, има ли опасност да няма, какво да гледаме на шестото издание на BIFF?

- Не мога да направя такава прогноза. Не зная какво може да се случи. В момента са спрени много филми. Но се прави пост продукция и може да излязат нови филми. Според мен, ако излязат нови филми, те ще се бъдат доста интересни като съдържание. Обикновено в историята на света е така – след големи кризи се появяват интересни заглавия.