DSC_4466

DSC_4466

EVN взема по 5.85 стотинки от всяко левче на клиент. Остатъкът отива в НЕК и фирмите за зелена енергия

- член на Управителния съвет на дружеството.

EVN има 1 500 000 електромери в цяла Югоизточна България, където то оперира. "Няма нито едно конкретно обвинение към нас от страна на протестиращите, заради високите си сметки за ток. За съжаление това е най-скъпият начин за отопление", каза Петър Костадинов (в средата на снимката) - ръководител отдел "Комуникации" в дружеството. По последните данни фактурите, които сега ще получат абонатите им (за периода януари-февруари) са с 9,5% по-ниски в сравнение с предходния период, който обхвана декември и януари. "Средната стойност на фактурите е 64.31 лева без ДДС, за предходния отчетен период тя е била - 71.12 лева без ДДС. Това сочат данните ни от първата група отчетени електромери", обясни Костадинов. За Бургас тези данни са, както следва - 79.06 лева без ДДС средна стойност на фактура спрямо 87.48 лева без ДДС за предишния отчетен период (декември - януари).

5 170 са подадените жалби, заради високите сметки за ток, които попариха клиентите на EVN. За Бургас броят им е 1070. "Едва 15 от разгледаните жалби са основателни. В процес на обработка са 500 жалби", каза Костадин Величков.

От дружеството опровергаха твърденията, че инкасаторите им са били в отпуска по време на коледно-новогодишните празници и затова отчетения период е по-дълъг. "Това не е вярно. Просто те не отчитат електромерите през почивните дни, както и по време на празниците. Затова има по-дълъг период на фактуриране на изразходваната консумирана енергия", обясни Петър Костадинов.

2,3 млн. kWh е открадната енергия през 2012 година в Бургас, а стойността й е 450 000 лева. Кражбите на ток в морския град са се завишили. Въпреки това, от дружеството подчертаха, че има намаление на кражбите на ток от 17,5% на 12% за периода, откакто обслужват региона.

С от 10 до 30% е завишението на сметките на ток и на общинските дружества. От община Бургас са подали писмена жалба до EVN. "Искаме да ни отговорите в писмен вид и наш представител да присъства при разглеждането на жалбата ни", заяви зам.-кметът по финанси на общината Красимир Стойчев (на втората снимка вляво). DSC_4498Той настоя и да се спазват общите условия на договора за отчетния период. По думите му през празничните дни зали и офиси на дружествата не са работили, а сметките им са с до 30% по-високи. "Старите ни фактури са 180 000, 220 000, а сега с 30% отгоре", допълни Стойчев.

"Възможно е през другото време, когато са работили консумацията да е била по-голяма", заяви Петър Костадинов.

Костадин Величков обеща, че жалбата на общината ще бъде разгледана и ще бъдат проверени всички електромери.

В брифинга днес участва и омбудсманът на Бургас Таньо Атанасов, който беше довел някои от гражданите с по-фрапантни случаи. Румен Кузманов (на третата снимкаDSC_4491 се оплака, че при сключен договор със "Слънчев бряг" АД консумираната от него и съседите му от апарт хотела енергия се отчита, като промишлен ток, а не като битов. Апартаментите са въведени в експлоатация и имат индивидуални електромери. "Подавам жалби от 2011 година, промяна няма", обясни Кузманов.

От дружеството обещаха, че ще разгледат случая му.

Текст Десислава Георгиева

Снимки Лина Главинова