Evro34

Evro34

Евродепутати питат как граждани участват в политическите решения

европейската експертна, политическа и гражданска общност - Democracy International.

В срещата участваха зеленият евродепутат Гералд Хефнер – понастоящем член на Европейския парламент, в който е координатор на Комисията по конституционни въпроси, заместник-председател на Комисията по петиции и вицепрезидент на делегацията на ЕП за Корея. Бруно Кауфман - председател на Европейския институт за референдуми и инициативи и Даниел Шили - изпълнителен директор на Democracy International. Те са у нас, за да подготвят форума - Международна лятна академия за пряка демокрация в ЕС.

Темите които бяха дискутирани, са прякото участие на гражданите във вземането на политически решения, законовото организиране на референдуми и усвоените от общината проекти по евро фондове с екологична насоченост. Като добър пример те посочиха референдумът за "Петролопровода Бургас – Александруполис", в който участие взе и Община Несебър.

Гостите бяха запознати с предстоящите големи проекти на общината, сред които с най-голям приоритет са изграждането на претоварна станция за разделно събиране на битови отпадъци и реконструкцията на пречиствателна станция за отпадни води в село Равда и изграждането на дълбоководно заустване.