EK

EK

Евроизбори 2014 излизат по 0,03 цента на човек

Разделено на жителите на 28-те страни-членки на Европейския съюз това прави по 0,0318 евро на човек. Предизборната кампания вече стартира и ще се проведе на четири етапа. Тя ще се води на 24 езика и слоугъна й е: "Действай, съдействай, въздействай". Мотото бе представено в рамките на първия етап, чиято цел е да обясни какви са новите правомощия на Европейския парламент и какви са последиците от тях за хората, които живеят в пределите на съюза.

Вторият етап обхваща периода октомври 2013 - февруари 2014 г. и в рамките му ще бъдат дискутирани пет основни теми, свързани с икономиката, работните места, качеството на живот, парите и мястото на ЕС в света.

Третият етап обхваща самата предизборна кампания - от февруари до деня на вота. А четвъртият етап е след изборите и ще бъде съсредоточен върху новоизбрания Европейски парламент, и върху избора на следващия председател на Европейската комисия.

"В края на годината ще бъдат ясни номинациите на отделните партии за бъдещ председател на комисията", уточни Теодор Стойчев - пресаташе на Информационното бюро на Европейския парламент в България в рамките на семинар за представители на регионални медии, който се проведе в Бургас. Той се организира от Европейската комисия и има за цел да помогне на журналистите от регионите по-пълноценно да представят работата и дейността на институциите.

Абсолютното мнозинство от новоизбрани депутати (376 от 751 в европарламента) ще трябва да даде окончателно одобрение за кандидата, който ще бъде избран за председател на Европейската комисия. В следващия парламент на ЕС България ще има право да бъде представена от 17 депутати. Общата бройка на народните представители в европарламента ще бъде намалена от 766 на 751, според договора от Лисабон. Според него Германия ще разчита на 96 депутати, Великобритания и Италия - на по 73-ма, Испания - на 54, Полша - на 51, съседните ни страни - Гърция - на 21, Хърватска - на 11, Кипър - на 6.