Sol

Sol

Фестивалът на солта - 14-часов маратон

- за природозащитници, артисти, писатели и фотографи. Всеки има своите причини да го харесва, да му се възхищава, да бъде привлечен – заради магическите цветове, изгревите, залезите, неповторимия мирис, звуците, специалната атмосфера, солта по кожата, ятата с пеликани и хилядите щъркели, черните хора, намазани с кал и т.н.

И тази година гостите на фестивала ще могат да се забавляват с базара на солта, да станат солничар за един ден, да се къпят в лугата и калта. И много нови неща - ще бъдат представени артисти и творци от различни области на изкуството, които ще покажат собствените си усещания и представи за това уникално място, разположено в рамките на град Бургас – фото-анимационна работилница, изложбата "Солени пейзажи" на архитект Мариана Сърбова, книгата "Перо от пеликан" на Ирина Папанчева, видео-пърформанс на Красимир Марчев и други.

Очакват ви разнообразни ателиета за децата - "Приказки за солта" - четене с доброволците на Регионална библиотека "Пейо Яворов", изработване на определител за облаци с фондация "Биоразнообразие", спортни игри със "Зелена Странджа", архитектура за деца с млади бургаски архитекти, арт пленер и др.

Специален акцент ще бъде комбинираното пътешествие от лятна сцена "Охлюва" в Морската градина до резерват "Атанасовско езеро" по случай 37-мия му рожден ден, а вечерта официално ще се открие новото пространство на Атанасовско езеро – "симБиотично".

В музикалната част на Фестивала ще свирят "Мери Бойс Бенд", защото те самите са вдъхновени от Атанасовско езеро и заснеха свой клип край бреговете му, заедно с безкрайните птичи ята.

Фестивалът ще се проведе на 12-и август от 9.00 до 23.00 часа.