В изложбената зала на филиала в Магазия 1 ще бъде представена програмата за обучение. Снимка Архив

В изложбената зала на филиала в Магазия 1 ще бъде представена програмата за обучение. Снимка Архив

Информационна среща за запознаване с образователните и кариерни възможности и перспективи на магистърската програма „Културното наследство на българското Черноморие“ ще се проведе във филиала на Националната художествена академия в Магазия 1 в Бургас. Тя ще започмне в 10.00 часа на 25-ти август.

Програмата е създадена през учебната 2021/22 година от специалност „Изкуствознание“ ексклузивно за филиала на НХА и респективно е ориентирана към културния профил и пазара на труда в Черноморския регион. Неин основен фокус е да представи и интерпретира културното наследство на ареала, с акцент върху регионалното развитие на културния туризъм.

В образователен план програмата включва системното проследяване на художествените процеси през различните исторически периоди, представя някои от новите археологически находки и интерпретации, както и колекциите с творби на Новото и Съвременното българско изкуство. Специализиращите курсове предоставят знания и формират практически умения за научна и изследователска работа, реализация към музейни, галерийни, медийни, туристически институции и организации. Преподаватели към програмата са изтъкнати изкуствоведи, историци, археолози, реставратори и музейни специалисти от Националната художествена академия, Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ и от град Бургас.

Към настоящата година, НХА предлага различни форми за насърчаване на интереса към програмата, сред които:

- Платени практики и стажове по програмата на МОН

- Участие в научни проекти на специалност „Изкуствознание“

- Партньорство с различни институции и организации за осигуряване на семестриалните такси на новопостъпилите студенти

- Избираеми курсове за специализация, сред които „Авторското право в културните индустрии“, „ Подводна археология“, „Основи на законодателството за опазване на културните паметници“ и др.