DSC_6816

DSC_6816

Фотографи от Тоскана и Бургас показват живота под водата

а проявата е част от "Дни на Тоскана в Бургас", които се организират от Община Бургас и Асоциация за приятелство между Тоскана и България.

Двамата автори не се познават. Връзката между тях осъществява Мариета Ханджиева - старши експерт по протокол и връзки  с обществеността в община Бургас. Поканата за съвместната им изява идва от общината. В рамките на изложбата всеки един от тях представя своята гледна точка към морското дъно.

Джовани Зморти е кардиолог по професия и живее в Поджибонси, градче близо до Сиена. Започва да се занимава с подводна фотография през 80-те години на миналия век. Така вече три десетилетия той изследва подводния свят. А от 90-те години на XX век започва да издава и календари със свои снимки. В настоящата изложба той показва снимки, които е правил в Средиземно и Червено море, в Индийския океан, край бреговете на Папуа Нова Гвинея, Малайзия, Филипините.DSC_6827

Снимките на Роберт Кирковски са правени край Индонезия и в Тайландския залив. Фотографът снима под водата от 2 години. "Не използвам акваланг и фотографиите ми са снимани на около 15-20 метра под водата", разказа Роберт Кирковски, който е роден в Германия, но от 15 години живее в Бургас и се нарича с гордост - бургазлия.

Двамата автори са готови да реализират и съвместен проект в Черно море. Джовани Зморти е за първи път у нас и в частност в Бургас, но обеща да дойде подготвен за гмуркане в Бургаския залив.

В настоящата изложба двамата автори показват различен поглед към морето и неговите обитатели.

Експозицията е в подкрепа на кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата през 2019 година. Тогава един град от нашата страна ще си партнира с град от Италия. От област Тоскана кандидат за столица е Сиена.

"Надяваме се и в бъдеще на едно добро партньорство, каквото сме имали досега с асоциацията", сподели Йорданка Ананиева зам.-кмет по култура в община Бургас.

Снимки Лина Главинова