Гаф с песен на Диомов, пеят я Ваня и Тео от "Тоника СВ" Фестивалът тази година нямаше конкурсен характер, а само гала-вечер, на която прозвучаха 16 песни, печелили първа награда на журито и наградата на публиката от 1973 година до 2009 година. С това се прави реверанс към четирите поколения автори и изпълнители, минали през сцената на единствения у нас конкурс за българска забавна песен. Фестивалът тази година празнува своя 28-ми рожден ден.

Дни преди галата Стефан Диомов не знаеше кой от "Фамилия Тоника" ще пее песента му. През 1979 година в създадената от него "Тоника" пеят Ева Найденова, Анастасия Бинчева (сега тя живее в САЩ), Георги Найденов-Гого и Хари Шерикян. Хари влиза в казармата като моряк и на неговото място е поканен Яким Якимов. В този си състав групата носи на Диомов първа награда с изпълнението на песента "Разказвай ми". Тя беше включена сред 16-те, които публиката в Летния театър чу и аплодира. Явно обаче сегашният състав на "Фамилия Тоника" - Ева Найденова, Георги Найденов, Милица Божинова, Ралица Ангелова и Драгомир Димитров са отказали да изпълнят песента. Всички те са пяли в една от трите формации, създадени през годините от Диомов - "Тоника", "Тоника СВ" и "Домино". През 90-те години членовете на трите формации се събират заедно и така се ражда "Фамилия Тоника".

Преди две години обаче отношенията между композитора и изпълнителите се развалиха, когато той поиска да му се плаща авторското право за всяка песен, която звучи по време на техните концерти. След отказа и размяната на реплики и обиди, бащата на "Тоника" се "разведе" с музикалното си семейство. Затоплянето между тях настъпи през пролетта, когато стана ясно, че Георги Найденов - Гого страда от тежко заболяване. Стефан Диомов бе сред първите, които протегна ръка и му помогна. Това обаче явно не е било достатъчно и нито един от музикалната фамилия не е пожелал да пее песента.

На сцената се качиха Ваня Костова и Теодор Шишманов (и двамата от "Тоника СВ") и "5-те сезона", за да изпеят песента, спечелила конкурса през 1979 година. Публиката ги аплодира и пя заедно с тях рефрена - "Разказвай ми, слушам те...", доказвайки че силата на музиката е обединяваща поколения и остава през времето.