Georgi

Georgi

Георги Спасов - Искам синът ми да живее в по-подредена България

семеен, има син на 3 месеца. Втори мандат е председател на Младежкото обединение на БСП – Бургас. Член е и на Националното ръководство на МО в БСП, кандидат за народен представител от листата на Коалиция „БСП лява България“ за 2- ри МИР – Бургас.

Съпругата Петя:Изключително сме радостни и горди с нашия син. Георги е емоционален и много отговорен. Дразни се от несправедливостите и се опитва да се бори с тях.

Обича да пазарува и да гледа спортни програми. Пожелавам му много успехи.

 

- Мнозина твърдят, че политиката е мръсна работа. Защо ти се занимаваш с политика?

 

- Въпросът е доста труден. Понякога и аз се замислям и търся точните отговори. Най – вероятно, защото все още съм идеалист, имам надежда, че може нещата да се променят към по – добро. Искам го. И за разлика от тези, които вечно мърморят и са недоволни от всеки и всичко, но не правят нищо реално, аз искам със знанията, капацитета и действията си да допринеса за тази промяна. Да се отстояват позиции никак не е лесно. Понякога човек се разочарова от неефективните резултати, но от себеуважение към себе си, съмишлениците и тези, които го подкрепят, трябва да продължи.

Искам да приведа конкретен пример. Преди години подехме кампания против безкрайното разширяване на Синята зона в Бургас. Въпреки че тогава социалните мрежи не бяха толкова развити, за кратко време вече имахме множество поддръжници. Обобщихме предложенията и ги входирахме в администрацията на Община Бургас. Насрочена бе среща. 50 души от нашите поддържници категорично потвърдиха, че ще дойдат на насрочената среща. Присъства общинското ръководство и други експерти, а от наша страна бяхме само четирима. Щеше ми се да захвърля всичко.

Зная,че не само младите, а и като цяло българите трудно се обединяваме. В крайна сметка прецених, че за гражданското обединение си струва да се работи и продължих напред.

 

- Много млади хора трайно се установиха в чужбина. Има ли надежда този процес да получи други измерения?

 

- Много мои познати също са в чужбина. Печелят добре. Те обаче си остават чужденци и това трудно ще се промени. За да има по – оптимистични изгледи е необходима последователна политика – на държавата, на политическите сили, бизнеса и т.н. Кой бяга в чужда държава, когато има подходящи условия за реализация, за съдържателен и пълноценен живот в собствената си страна. Всички политици, през последните 20 години, от елита, са длъжници на младите хора.

 

- Бургас – магия и проблеми!

 

- Ще започна с магията. 95 на сто от колегите, с които завърших, останаха да живеят и работят в София. Аз също съм мислил за това, защото в столицата възможностите за реализация и за по – високи доходи са на лице.

Едно от нещата, които ме накараха да се върна в Бургас е, че хората са различни. Има на кого да кажеш –„Добър ден” -, да си поприказваш и да се усмихнеш. Има атмосфера, има дух и традиции.

Това, което не ми харесва, че Бургас загуби славата си на един от най – крупните икономически центрове в страната. Туризмът е чудесен отрасъл, но само той не стега. Нужно е да се развиват предприятия, които дават добавена стойност. Вече няма сериозни структуроопределящи предприятия и младите хора с висока професионална квалификация няма къде да се реализират. Много още има да се желае в социалната сфера и аз като привърженик на лявата политика ще работя това да се случва.

 

- От доста години вече си в реалния бизнес. Кое пречи за неговото развитие?

 

- На първо място е съществуващата некоректност и несигурност. Това идва преди всичко от страна на възложителите. Не по – малко вреди нелоялната конкуренция. Тук имам предвид различни структури, които по не съвсем почтен начин се добират до обществени и други поръчки.

Другият сериозен проблем е все по – незадоволителната квалификация на изпълнителските кадри, което е изключително вредно и прави част от българските фирми неконкурентноспособни.

 

- Вече втори мандат си председател на Младежкото обединение на БСП в Бургас. Ефективна ли е тази структура?

 

- В обединението са съмишленици и съидейници. Това помага при формулиране на проблемите и при търсене на точните подходи и адресант за тяхното решаване. Имаме някои успехи и реализирани инициативи. И тук обаче трябва всеотдайност, безкористност, много воля, желание и реална работа за промяна. Структурата както на регионално, така и на национално ниво все още е сравнително нова формация  и предстои още много за да докаже своята ефективност и привлекателност.

 

- Какво бъдеще искаш за сина си?

 

- Наистина не мога да не спомена колко сме щастливи със съпругата ми Петя с нашия малък – Михаил. Искрено се надявам, че той ще живее в една по – хубава, по – подредена и по – справедлива България.

Детето ме накара да се срещна и с проблеми, които досега съм подценявал. Неуредените и заети с автомобили тротоари не позволяват на майките с колички и деца да преминават спокойно и безопасно. Това се отнася и за хората в неравностойно положение, за по – възрастните, за гражданите като цяло.

На много места по света има места, където майките кърмят децата си, когато са на разходка или в парковите пространства. Какво пречи това да стане и в Бургас?

Професионалната ми квалификация, натрупаният практически опит – в бизнеса, обществен и политически – ме карат да смятам, че бих могъл успешно да защитавам интересите на младите хора от Бургас и района в бъдещия Общински съвет. Надявам се да получа подкрепата на своите политически съмишленици, на различни младежки структури за да реализирам идеите и предложенията, които имам.

Нека заедно да направим Бургас още по – хубав и привлекателен за професионална реализация и живот.