DSC_0539

DSC_0539

ГЕРБ даде рамо на СЕК за омбудсмана на Бургас предложи промени в Правилника за организацията и дейността на обществения посредник на територията на община Бургас. Сагата с избор на омбудсман на морската община продължава от няколко години, след като мандатът на Таньо Атанасов изтече, а до избор на нов така и не се стига. Причината за това е, че той трябва да събере 2/3 от гласовете на съветниците. Нито един от кандидатите, стигнали до посления кръг на обявените конкурси, не получи нужната подкрепа.

Част от предложенията ще регламентират мандатността на омбудсмана, ще намалят броя на сътрудниците му от трима на един и други.
Срещу докладната записка на Манев се обяви групата на БСП. "Ние сме против закриването на длъжността обществен посредник. Като ОбС не успяхме да се обединим около дадена личност. Трябва да изберем нов, а не да отстраним настоящия", заяви в залата на местния парламент Николай Тишев от БСП.
"Не сте разбрали същността на докладната записка. Има дебат между нас и НФСБ. Групата на НФСБ не иска да има омбудсман и ние сме склонни да ги подкрепим. Но докладната ми не е за това", репликира Тишев Георги Матев.
В защита на предложението му се изказа и Георги Дракалиев от ВМРО, който влезе в местния парламент с листата на ГЕРБ. "Институцията няма да бъде закрита, а предложението отваря пътя за избор на нов обществен посредник, което не се е случило от години", заяви Дракалиев.
Дебатите около предложенията на Манев продължиха още десетина минути. През това време съветници от различни групи бранеха настоящия омбудсман Таньо Атанасов и изтъкваха заслугите му в полза на бургазлии.
На финала с 33 гласа "за", 4 "против" и 3 "въздържал се" докладната беше приета. Тя влиза в сила от 1-и август 2016 година.