darenie

darenie

ГЕРБ дари 7 500 лв. за деца с диабет

захарен диабет. В края на миналата година бащата на Виктория Полихронова запозна водача на групата общински съветници от ГЕРБ - Бургас Димитър Людиев със състоянието на дъщеря си, която е диагностирана като най-малкия пациент в България с такава диагноза. Заболяването е установено, когато тя е едва на 10 месеца. В момента момиченцето е на година и един месец.

Първоначално тя е получавала инсулин по стандартните методи, които обикновено инжектират по-големи количества от необходимото и са много болезнени за детето. Бащата  искаше за Виктория инсулинова помпа, която ще улесни лечението, но цената й е 7500 лв. – непосилна за бюджета на семейството.

Благодарение на гласност на случая в медиите, дни по-късно, такава помпа беше дарена на сем. Полихронови от частна фирма. Консумативите за използването й, обаче, са около 300 лв. месечно, които не се поемат от Националната здравно осигурителна каса и също представляват трудност за родителите.

"Още в началото на годината се свързахме с Тодор Полихронов, който ни съобщи, че инсулиновата помпа вече е поставена на Виктория. Тогава научихме и за разходите по използването й. Полихронов ни съобщи, че в Бургас има още едно дете със същата диагноза. Това е Стефани Христова на година и шест месеца", казва областният лидер на ГЕРБ - Бургаси народен представител Димитър Бойчев.

След развитието по случая депутатите взеха решение сумата от 7500 лeва да се разпредели по равно между двете семейства.

Днес майките на децата дойдоха в офиса на партията за да се запознаят лично с народните представители. От срещата стана ясно, че в момента Стефани е с пробна помпа и тепърва родителите й ще се сблъскват с още много разходи.

В Бургас няма отделение по детска ендокринология и за процедури и консултации семействата пътуват до Варна.

"Затова ние, заедно с местната власт, настояваме пред правителството да върнат Бургас в списъка за високотехнологични болници. Случаят с двете деца не е изолиран и на много други хора им се налага да пътуват в други градове за да получат помощ", коментира депутатът Ивелина Василева.

С д-р Галина Милева майките коментираха тяхната инициатива помпите и консумативите да се заплащат от Здравната каса, като дадоха примери с останалите съседни държави, където това е практика от години.