diuniNes

diuniNes

ГЕРБ: Никой не може да пипа дюните

че "витае в общественото пространство твърдени, че се подготвя предложение до МС за промяна на профила и статута на дюните и дюнните образувания в Слънчев бряг и че според кадастралната карта определени места от дюните ще бъдат отнети с възможност за преобразуването и евентуалното им бъдещо застрояване".

"Законът за устройството на Черноморското крайбрежие изрично забранява подобни действия. Специалистите би трябвало да са добре запознати с текстовете на нормативните уредби, които ясно казват, че съгласно Законът за устройство на черноморското крайбрежие, който е в сила от 2008 г, пясъчните дюни са публична държавна собственост, която не може да бъде обявена за частна. Върху тях се забранява всякакъв вид строителството. Друг добре известен факт е, че част от дюните в Слънчев бряг, община Несебър, са защитени съгласно Закона за защитените територии. Това от своя страна означава, че по никакъв начин там не може да бъде извършвано строителство, защото това ще противоречи на нормативните уредби на Република България.

Твърденията, които се тиражират в общественото пространство, категорично не отговарят на истината и целят разпространението на неверни слухове.

Ние като народни представители заявяваме, че по никакъв начин няма да позволим промяна в статута на дюните и дюнните образувания, както и строителството върху тях", се казва в писмото, подписано от Димитър Бойчев - депутат и областен лидер на ГЕРБ Бургас.