Спектакълът е този петък, 4-ти ноември, в Държавна опера Бургас

Спектакълът е този петък, 4-ти ноември, в Държавна опера Бургас

Концертният спектакъл под надслов "Реформаторът" ще внесе свежа хумористична нотка в есенните дни. В петъчната вечер, 4-ти ноември, от 19.00 часа в залата на Държавна опера предстои премиерата на новия музикално-сценичен проект на бургаския културен институт, който ще зарадва публиката със завладяващ с хумористичния си заряд и популярни партитури.

На очароващите с талант и сценично присъствие на любимеца на публиката Герасим Георгиев-Геро, младите талантливи актьори Соня Ковчезлиева, Илиан Божков и солистката на Държавна опера – Бургас Мария Цветкова-Маджарова ще партнира оркестърът на Държавна опера – Бургас, под вдъхновената палка на маестро Левон Манукян. Соня Ковчезлилева е добре позната на бургаската публика от изявите й в концертните спекткали "Романтична комедия" и "Без любов не може", в сценично партньорство с Ненчо Балабанов. Двата проекта са също по идея и сценарий на Юлия Манукян, под диригентството на Левон Манукян. Младият актьор Илиан Божков стана популярен с участието си в сериала на БНТ "Румбата, аз и Роналндо". Идеята и сценарият на "Реформаторът" са отново на Юлия Манукян, аранжиментите, представящи известни произведения в нов оригинален облик, са дело на диригента Левон Манукян, който е със сериозен професионален опит в създаването на подобни вълнуващи спектакли на хитови музикални мотиви  в нов авторски прочит. Младият диригент има афинитет към стилно издържаните музикални изяви, подплатени със силен емоционално-смислов заряд. "Реформаторът" продължава добрата традиция. В началото на месец октомври стартира друг музикално-сценичен проект на успешния тандем Левон и Юлия Манукян, заедно с оркестъра на Бургаската опера – "Златните песни от "Златният Орфей", със солисти Орлин Горанов и Маргарита Хранова, който – след успешната премиера в Бургас, премина триумфално и на сцените на Плевен, Благоевград, Пловдив и Сливен, като националното турне продължава. 

Авторът на оригиналния сценарий на "Реформаторът" Юлия Манукян обрисува с няколко словесни щриха идеята на музикално-сценичния проект: "Представяте ли си директор, който е спуснат отгоре без никаква квалификация? Защото неговата професия е "Директор" и това е достатъчно! Големият Герасим Георгиев-Геро, подпомаган от послушната му секретарка Соня Ковчезлиева, изпада в тотална бъркотия, сътворена от сценаристката Юлия Манукян. Хвърлен директно в "клетката на лъва" при музикантите от Държавна опера-Бургас, новоизлюпеният директор сътворява чудеса от безумия само за един ден. Най-голяма съпротива ще срещне от диригента им – Левон Манукян! Нека битката започне сега!

Публиката да се готви за свръхзабавни словесни каламбури и диалози, които ще представят Герасим Георгиев-Геро, като директор, спуснат "отгоре" и нямащ представа от реда и взаимоотношенията в един симфоничен оркестър, Соня Ковчезлиева – в ролята на негова секретарка, Илиан Божков – като представител на синдиката на музикантите. Освен на интригуващия забавен текст, чрез който се казват ненатрапчиво много истини за съвременната реалност, в новия проект е заложено и на богата музикална програма, включваща популярни и обичани заглавия: "Унгарски танц" № 5 от Йоханес Брамс, "Музикален момент" от Роберт Шуман, "Малка нощна музика" от В. А. Моцарт, части от "Пицикато полка" от Йохан Шраус, "Маскарад" от Арам Хачатурян, "Перпетуум мобиле" от Йохан Щраус-син, "Либертанго" от Астор Пиацола, "Разходка с куче" от Джордж Гершуин, "Пинк, Планк, Плунк" от Лерой Андерсон, "O, sole mio" и "O, mio babbino caro" - със солист сопраното Мария Цветкова-Маджарова. В разнообразната музикална програма са включени и обработки на български народни песни, както и емблематичната "Фалшив герой" на Тодор Колев.