DSC_0957

DSC_0957

Гладстон в Бургас става бус лента ноември, когато новата транспортна схема ще смени старата. Тя е част от проекта "Интегриран градски транспорт", който Община - Бургас изпълнява от 2008-а година.

По проекта бяха закупени новите автобуси, за които Общината тегли кредит в размер на 20 млн. лева. Обезпечаването на кредита започна от началото на тази година. В рамките на проекта на 7-и септември бе въведена и електронна система за таксуване. От употреба излязоха хартиените карти. Предстои да бъдат въведени в ескплоатация вендиг автоматите, след като завърши фискализацията от страна на НАП.
По трасето, по което ще се движат автобусите от градския транспорт, вече са монтирани съответните пътни знаци, забраняващи спирането, престоя и паркирането на други превозни средства.
Проектът предвижда закриване на седем от сега съществуващите линии на градския транспорт. На тяхно място ще бъдат забложени нови, сред които и т.нар. Б1 и Б2 - бърза линия, която ще свързва трите комплекса - "Меден рудник" с "П.Р.Славейков" и "Изгрев". Сред новите е и №4, която ще се движи по маршрут - автогара "Запад" - булевард "Демокрация" - улица "Булаир" - булевард "Иван Вазов" - улица "Гладстон" - автогара "Запад". Голяма част от бургазлии не знаят, че улица "Гладстон" ще бъде част от трасето на линия №4. Това установи и проверка на "Черноморие". Част от анкетираните не пожелаха да бъдат снимани и цитирани, но не знаеха за промените, които предстоят.DSC_0973
"Улицата е много оживена и заради Младежкия културен център, и заради Борисовата градинка, деца пресичат непрекъснато. Не мисля, че е редно оттук да минава и автобус", твърди Недялка Флоридова (на снимка №1).
"От вас научавам за промените. Не ползвам градски транспорт. Пътувам основно с автомобила си. Но не знам доколко ще бъде удобно тук да се движат и автобуси. Пътното платно не е широко", смята Костадин Казаков (на снимка №2).DSC_0977
"Сега чувам, че оттук ще минава автобус №4. Не ползвам градски транспорт, но съм запозната с част от промените, защото децата ми пътуват с автобус до училище. Схемата обаче не е измислена добре, защото не са покрити вертикалните връзки. Ако не съм с автомобил, не бих могла да се придвижа от точка А до точка Б", смята Диляна Стоянова (на снимка№3).DSC_0987
Промените в транспортната схема влизат в сила от 26-и ноември. До тази дата са в сила старите линии на градския транспорт в Бургас.