DSC_1493

DSC_1493

Гласуваха заема за транспорта. Съветници гадаят за цената на билетчето

градски транспорт".

След близо двучасови дебати и гадаене за цената на билетчето след няколко години, прогнози за изразходването на природния газ и нефта, предложението на кмета Димитър Николов бе прието.

Валентин Фъртунов от НФСБ попита, защо не се закупят тролеи, защото тока е по-евтин.

Според зам.-кметът Красимир Стойчев, при електротранспорта също има замърсяване на въздуха чрез добиването на електроенергия. "По проект ние ще направим едно метро на колела, което ще обслужва 70 000 жители на "Меден рудник" и 3000 жители на кварталите Банево, Ветрен и Сарафово, както и двете индустриални зони. Състоянието на общината е стабилно и можем да си позволим още един кредит. Всеки месец си погасяваме вноските", каза Стойчев.

"Г-н Стойчев обилно ни поля с шекер с вода като турска баклава, колко е необходимо да вземем този заем. Никой обаче не казва, че автобусите се вземат срещу определена комисионна. Не казвам, че е лошо, но ми намирисва. По-важно е да кажете колко е комисионната и кой ще я вземе", запита Валентин Касабов от НФСБ.

"17 обсъждания сме направили на проекта. Поканили сме всички съветници и ще кача в сайта на общината имената на тези, които дойдоха и задаваха въпроси. Експертите, които използваме, а те са чужденци, казаха, че ако искаме да изпълним проекта трябва да го направим не с тролеии, които са четири пъти по-бавни, а с автобуси. Няма комисионна. Г-н Касабов, вашето поведение ме обижда и ако продължавате така, поведението ми ще стане като вашето, а това не отговаря на града", немеси се и кметът на общината Димитър Николов.

В дебата се включи и Константин Бачийски, който заяви, че лихвата от 8% е висока и общината трябва да поиска да бъде осигурена по-ниска.

В дебатите бяха намесени и ЕС, и цената на твърдото гориво, за да се стигне накрая до гласуване на докладната и се даде "зелена светлина" на общината за кредита.