Това ще е втората предизборна кампания на Христо Симеонов. Снимка Лина Главинова

Това ще е втората предизборна кампания на Христо Симеонов. Снимка Лина Главинова

Христо Симеонов е роден през 1963 година в Бургас. Завършва средното си образование в тогавашното Морско училище, сега ПГМКР "Свети Никола". Висшето си образование получава в Московския университет през 1990 година със специалност "Философия". Има специализация в университет в Ротердам по специалността "Публично управление" и второ висше образование по финанси и икономика във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий".
От 1991 година е преподавател по обществени науки в бургаската английска езикова гимназия "Гео Милев". От септември вече е част от екипа на Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации.
На изборите за Европейски парламент през май тази година Христо Симеонов се яви като независим кандидат и получи 3 641 гласа в цялата страна. За него само в Бургас и региона бюлетина пуснаха 1 369 души.
На предстоящите местни избори ще участва от гражданската квота в листата за Общински съвет на партия "Средна европейска класа".
Семеен, има син.

- Г-н Симеонов, преди няколко месеца бяхте кандидат за европейски депутат, издигнат от Инициативен комитет. Кое Ви провокира да участвате в тези избори?
- Две неща ме провокираха да участвам в изборите за Европейски парламент. На първо място бе случилото се в часа по философия. Когато говорихме по темата за моята кариера един мой ученик каза, че иска да стане политик, защото иска да участва в разпределението на големите пари. Тогава се замислих, че всички определяме политиката като мръсна работа и в нея влизат само тези, които искат да участват в разпределянето на големите пари, а това е така, защото самите ние не участваме. В един определен момент се замислих, че през цялата моя кариера придобивам знания и умения, които е дошло време да използвам участвайки в управлението на държавата. А политиката не е нищо друго, освен участие в управлението на държавата в името на общото благо.
- Защо избрахте да направите първите си стъпки в политиката чрез изборите за Европейски парламент?
- От няколко години ръководя в гимназията Клуб по дебати и ораторско изкуство. През 2017-2018 година инициирах клуб "Училище - посланик на европейския парламент". Спечелихме едно състезание и на 20-ти януари 2017 година бяхме на сесия на Европейския парламент в Страсбург. Темите, които обсъждахме покрай участието ни в това състезание, свързани с Европейския съюз, перспективи, бъдеще, начин на организация, ми станаха много интересни и реших, че ще представляват интерес и за моите ученици. Затова направих една инициатива за създаване на клуб, който реших да носи името "Посланици на Европейския парламент". През октомври обявиха от Информационното бюро на Европейския парламент кампания, в която участваха 140 училища със свои проекти. Ние бяхме единствената гимназия от Бургас и областта, която участва и в продължение на една година ние бяхме училище - посланик на Европейския парламент. Участвах в няколко обучения и дебати, организирани от Бюрото, харесаха ме и ме изпратиха на обучение в Брюксел. В Европейския парламент в белгийската столица се срещнах с други колеги. Оказа се, че е настъпило време, в което всички виждаме, че нещата в Европейския съюз буксуват и е време за промяна. Тази промяна трябва да се основава на четири основни неща - отчетност в работата на депутатите и институциите, повече прозрачност, повече спазване на законите, като това да е свързано с правораздаване, което да осигурява справедливост в Европейския съюз и участие на гражданите при вземането на всички решения.
- Бяхте ли наясно как работят европейските институции, когато решихте да участвате в тази предизборна кампания?
- Бях изчел всички договори и се оказа, че голяма част от хората, които участваха в тази надпреваха не бяха чели основни неща. Разбрах, че дори настоящи депутати в Европейския парламент не са запознати с основни клаузи и затова говорят популистки, но се оказа, че това се харесва на хората.
Като кандидат за европейски депутат бях определен от медиите, като един от най-позитивните участници в кампанията.
Доволен съм от своето участие, защото имах възможност да се поява по телевизията и в радио предавания и ми се струва, че хората одобриха моята кандидатура и моите идеи.
След изборите се видя, че всъщност само около 30% хората гласуваха и това беше нещото, заради което нямах шанс. Моите обръщения бяха насочени към тези 2 милиона избиратели, които не ходят да гласуват, защото са разочаровани от нашите политици и не виждат смисъл да го правят. Моите обръщения бяха насочени към тях, към тези които не гласуват. Тези, които симпатизират на една или друга партия ще отидат и ще гласуват за нея, което се и случи, защото не успях да провокирам тези 2 млн. души да отидат и да гласуват.
- Този Ваш първи сблъсък в политиката не е ли доказателство, че въпреки че се оплакваме от статуквото повечето избиратели гласуват за основните играчи, познатите партии и много малко решават да рискуват и да подкрепят хора като Вас?
- Тези хора, които излязоха и гласуваха за мен са хора, които са чули моите идеи и ме познават. Това са мои бивши ученици, мои симпатизанти, които спечелих по време на кампанията. Не можах да стигна до повече хора, защото сам правих блога си, сам организирах кампанията си, сам пътувах. Разполагах с 1000 лева, които трябваше много правилно да оползотворя. Направих го като изработих визитки, плакати, флайери, които раздавах лично. Нямах милионите на партиите, чрез които да направя спонсорирани плащания и в социалните медии.
Доволен съм, защото бях чух от много хора от цялата страна. Няма област в страната, където да не са гласували за мен без значения от броя на хората, които са го направили. Основно са ме подкрепили в Бургас и София. В столицата имам много ученици и може би, защото софиянци повече се интересуват от политическите процеси.
Но разбрах едно нещо, че сама птичка пролет не прави и затова трябва да се обединим и да направим нещо по-различно.
- Сега ще участвате в местните избори, като гражданска квота в листата на партия "Средна европейска класа", която си има представителство в местния парламент последните години. Не се ли притеснявате, че участието Ви в партийна листа ще отблъсне част от хората, които на европейските избори са гласували за Вас, защото сте бил независим и издигнат от Инициативен комитет, не от партия?
- Не се притеснявам, защото хората, които ме подкрепиха го направиха заради мен и моите идеи. Като се обърна към тези хора и им обясня, че не мога да реализирам идеите си сам, защото една птичка пролет не прави, предполагам, че ще ме подкрепят и сега. Гарантирам им, че хората, с които съм се събрал са достатъчно почтени и отговорни, за да защитават техните интереси.
- Но Вие познавате Костантин Бачийски (зам.-председател на СЕК и кандидат за кмет б.а.), едва ли обаче познавате останалите кандидати за общински съветници в листата и можете да гарантирате за техните качества?
- Тези кандидати за общински съветници, с които се запознах мисля, че са достатъчно интересни и почтени хора, истински българи и патриоти. Мисля, че с тях ще работим адекватно, отговорно и в полза на обществото. Особено се надяваме на господин Бачийски, един човек, който е завършил Математическата гимназия, той винаги оглежда детайлите в една задача. До момента винаги е показал, че намира правилни решения и тази негова инициативност и този негов подход много ми допада. Мисля, че заедно ще сътворим добри дела.
По повод на хората, които са решили да гласуват за мен - има преференциален вот и той може да се използва.
- Нали знаете, че на тези местни избори, за да се пренареди листата всеки кандидат за общински съветник в нея трябва да получи 7% от гласовете за цялата партия. Правили ли сте вече някаква статистика на базата на гласовете, които СЕК е получила на предишните местни избори, колко преференции биха Ви били нужни, за да пренаредите листата, защото все още не е ясно на кое място ще бъдете в нея?
- Беше ми подсказано, че с около 1 480 гласове може да стане това. Политиката за мен не е на всяка цена. Тя е възможност да се сборят идеи, да се появи някой, който да повлече след себе си хората. Това касае в пълна сила местните избори. Хората се нуждаят от промяна и някой трябва да им покаже, че тя може да се случи само с активни действия. Времето ще покаже дали ще бъда подкрепен или не.
Имам своите идеи, които съм споделил с Константин Бачийски. Сред тях са и тези, свързани с образованието. Трябва активно да се работи с министерството, защото там е законодателят и хората, които могат да вземат решения за осъществяване на моите идеи. Ще ги чуете, но след като ги консултираме с родителите.
- Вие обявихте, че ако СЕК се яви заедно с НФСБ на изборите няма да участвате в тяхната листа. Други условия на г-н Бачийски поставихте ли?
- Не. Не виждам някакъв синхрон по отношение на тезите, които се изповядват от НФСБ и това, което прави Константин Бачийски. Има диалог между Бачийски и другите кандидати. В другата партия ми се струва, че има повече лидерство и вземане на индивидуални решения. Няма как да бъда себе си, ако НФСБ и СЕК участват заедно.
Основната ми идея е, че искам да бъда чуван. Трябва да бъдем екип, в който да се чуваме и да обменяме идеи, да вземаме заедно решения.
- Не се ли притеснявате, че може да бъдете използван или да оберете някакви негативи около кампанията? Имате си авторитета, показал сте, какво можете, но местните избори са по-различни от европейските и тук всички се познават?
- Каузата на г-н Бачийски си заслужава и ще работя с него за осъществяването й. Един мой приятел беше определил Бургас като най-добрият град за живеене на мъртви хора, които дори не знаят, че са мъртви. Това е така, защото младите отиват в по-големите градове или бягат в чужбина, където има по-добри заплати. Всичко е добре направено в Бургас, всичко е прекрасно, но няма млади хората, които да творят добавена стойност.