DSC_1245

DSC_1245

Хю Хъдсън идва в Бургас с филма си "Огнени колесници"

дойде в София, ще отскочи и до Бургас", заяви професор Георги Дюлгеров на първата пресконференция за предстоящото издание на феста в града. Новото тази година ще е мястото, където ще се проведе той - в двете зали на драматичен театър "Адриана Будевска". Общината осигури средства за закупуване на машини, които са монтирани специално за фестивала. "Първата проба ще направим на 28-ми февриари с прожекция от 17.00 часа", каза директорът на театъра Борислав Чакринов. В просец на шеене са и 26-те калъфи с имената на ктиторите на общинското кино. Сред тях са кметът Димитър Николов, проф. Георги Дюлгеров, Анна Ковачева, Александра Ингилизова, Маруся Любчева, Стефан Цинцарски, Бетина Пирева, Георги Шолев, "Сороптимист интернешълнъл", Стефан Китанов, Камен Калев и други. Калъфите, ушити от кралско червено кадифе и извезани с роялистично жълто, ще бъдат сложени на 26 седалки в театъра по време на фестивала и всеки път, когато там се прожектират филми. "Всеки стол е откупен от ктитора за сумата от 250 лева, която влиза по сметката на сдружение "На брега" и ще отиде за прояви, свързани с киното", каза Йорданка Ингилизова организатор на фестивала в Бургас.

DSC_1235

20 фирма са включени в програмата на десетото издание на "София филм фест на брега". 18 ще бъдат в конкурсната програма и бъдат оценявани от жури и публика. Два от тях ще получат статуетката "Сребриста чайка". Едната ще бъде връчена от общината, другата - ще бъде определена от зрителския вот.

И тази година ще бъдат показани късометражни филми от програмата "Джеймисън". Победителят ще получи наградата на областния управител - логистична подкрепа, ако снима първия си пълнометражен филм на територията на областта.

Сред заглавията, включени в предварителната програма, са "Аве" на Константин Божанов, "Цахес" на Анри Кулев, "Миграцията на паламуда" на Людмил Тодоров, иранският филм "Раздяла", "Хавър", "Имало едно време в Анадола" и други.

Билетите ще са на цена от 5,6 и 7 лева. Карта от 10 билета ще се продава за 50 лева, а от 20 билета за 100 лева. Всеки закупил поне 10 билета ще получи бонус - ваучер.

Снимки Етелка Пирева