Regata4

Regata4

И гигантът "Седов" акостира във Варна ветроход е последният участник в морското събитие, на което Варна е домакин до 3 май. "Седов" застана на VII корабно място около 10.00 ч., точно с навлизането на първите посетители на ветроходния фест. Слънчевото време в морската столица и очакваният интерес към корабите, извиха дълги опашки от посетители пред ветроходите от клас А.

"Седов" е построен през 1921 година, той наречен с името "Магдалене Винен II".  После е бил продаден и преименуван на "Комодор Джонсън". След  Втората световна война "Комодор Джонсън" е предаден от Великобритания на Съветския съюз като репарация, заедно с ветрохода "Крузенщерн", който също участва в "Тол Шипс" и акостира във Варна вчера. "Седов" е вписан в книгата на рекордите "Гинес" като най-голям четиримачтов ветроходен кораб в света.
С пристигането на руският гигант ветроходите от клас "А", акостирали във варненският порт,  станаха осем. Това са българските "Калиакра" и "Роял Хелена", руските – "Мир", "Надежда", "Крузенщерн" и "Седов", румънският "Мирча" и пакистанският "Рах Навар". В клас "В" са четири ветрохода – "Адорнате" (Румъния), "Атила" (Испания), "Бодрум" (Турция) и "Джоана Лукреция" (Великобритания). В класовете "C" и "D", където попадат ветроходните яхти, са съответно "Сий Адвенчър" (Финландия), "Пюър Хани" (Русия) и руските "Акела" и "Викинг". От надпреварата, след инспекция от страна на STI, отпаднаха "Феникс" (България) и "Витяз" (Русия).
Организатор на "SCF Black Sea Tall Ships Regatta" е международната благотворителна организация "Sail Training International" (STI). Организатор от българска страна е Община Варна. Патрони на фестивалните дни в различните пристанища ще бъдат съответно: Росен Плевнелиев (Президент на България), Владимир Путин (Президент на Русия), Траян Бъсеску (Президент на Румъния). Регатата се провежда за пръв път изцяло в акваторията на Черно море и в нея участват 19 ветрохода от 9 страни. Надпреварата ще включва порт Варна, руските пристанища Новоросийск и Сочи и румънското пристанище Констанца.