260 избиратели са избрали да гласуват машинно до 16.00 часа в петте секции в ОУ Княз Борис I. Снимки Лина Главинова

260 избиратели са избрали да гласуват машинно до 16.00 часа в петте секции в ОУ Княз Борис I. Снимки Лина Главинова

И в бургаското ОУ "Княз Борис I" по-възрастните гласоподавателите избират са гласуват машинно вместо по традиционния начин - с хартиена бюлетина, установи проверка на "Черноморие". Такава е и ситуацията в СУ "Св. св. Кирил и Методий", където в трите секции, където има машина повечето избрали да гласуват с нея са възрастни бургазлии.

В ОУ "Княз Борис I" има пет секции, където има машина. Те са с номера 02, 05, 08, 011 и 014. Имащите право на глас в петте секции е 2 924 души. До 16.00 часа там бяха гласували 683 избиратели. От тях 260 бяха предпочели да гласуват машинно.

"Казваме на всеки какви са опциите за гласуване. Без притеснения, а може би и защото е нещо ново и непознато, машинното гласуване избират по-възрастните. Младите предпочитат познатия начин - с хартиена бюлетина", обясниха членове на секционните комисии. И в петте комисии избирателната активност е значително по-ниска в сравнение с тази на предишните избори.

В ОУ "Княз Борис I" имаше секции с машина за гласуване на предишните избори, но те бяха с други от сегашните номера. Сега облаче в тези секции машина няма и избирателите, които тогава са гласували машинно, сега са разочаровани, че не могат да го направят, а трябва да ползват хартиена бюлетина.

Избирателите в област Бургас са 357 096. Гласуването се извършва в 742 секционни комисии, като 722 са основни, а 17 секции са разкрити в лечебни  заведения, домове за стари  хора и други специализирани места, уточниха от Районната избирателна комисия. Машини за гласуване има в 191 секции в Бургаско. На територията на община Бургас машини за гласуване има в 130 секции.

На 26 май в България са провеждат избори за народни представители за Европейския парламент. България има право да изпрати 17 свои представители в ЕП. В изборите днес участват 13 партии, 9 коалиции, 11 инициативни комитета. Имащите право на глас могат, освен за партия или коалиция, да гласуват и преференциално за кандидат от съответната листа.

Изборният ден приключва в 20.00 часа.

Галерия