DSC_3339

DSC_3339

Илия Желев, редил картини до тези на Шагал, гостува в "Неси"

Изложбата озаглавена "Две селца - два свята" е била представена и в Хамбург. "Бях приятно изненадан, защото сравняват приказността на Шагал с моята изразност", сподели Илия Желев преди откриването на поредната си самостооятелна изложба в Бургас. "Не мога да скрия очарованието си от факта, че когато прекрачих прага на галерията в Берлин, бях много приятно изненадана да видя картините на Илия Желев до тези на Шагал. Стана ми приятно, че като галерист познавам този автор и той вече е гостувал при мен. Сега ви го представям отново", каза при откриването на изложбата собственичката на галерията - Неси Колева.

Цветът е основното изразно средство в картините на Илия Желев. Той показва своето изкуство по-често в Европа и по-рядко у нас, но не пропуска поне два-три пъти в годината да се представи пред своите сънародници. В платната си той се връща към народното творчество и неговото богатство. Багрите на шевиците присъстват и днес в творбите му. А те са оптимистични и зареждащи. Не така абстрактни за европееца и интригуващи за българския зрител.

Авторът е завършил академията, специалност "Живопис". В продължение на седем години е преподавал в Художествената гимназия в Трявна. Вече е на свободна практика.

В момента подготвя нова изложба на есен в Германия.