DSC_0123

DSC_0123

Има опасност морето да е заразено с хепатит А във варненския квартал "Аспарухово", при което мръсни води са се влели в морето, обясни той. Хепатит "А" е известен като "болестта на мръсните ръце" и се предава по фекално-орален път.

"Започва едномесечна Национална информационна кампания за борба с хепатита", каза д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националното сдружение за борба с хепатита "Хепасист".
В рамките на кампанията ще се извършват безплатни изследвания за хепатит "B" и "C" в пет града - Червен бряг, Пловдив, Кърджали, Хасково и Варна.
Краят кампанията ще отбележи Световния ден за борба с хепатита - 28 юли.
"Близо 5 на сто от българите са болни от хепатит "В", а около 1.5 на сто - от хепатит "С", каза проф. Антонов. Около 70 на сто от пациентите с хепатит "С" преди този вирус са били заразени с хепатит "А".
"Между 300 и 350 болни от хепатит "С" годишно преминават през болниците за лечение, но не се знае с точност къде са останалите, а те трябва да бъдат издирени", допълни д-р Хасърджиев.
Пътят на заразата с хепатит "В" преди години е бил чрез замърсени игли сред интравенозните наркомани, докато в последните години се увеличава броят на заразените с този вирус чрез сексуален контакт.
"С хепатит "С" преди години са били заразени основно наркомани, но все повече се увеличава броят на заразените при хирургични или стоматологични интервенции или чрез татуировки", допълни той.