IMG_9772

IMG_9772

Индонезийският посланик сравни Несебър с Бали

в икономическото развитие на своята страна - най-голямата островна държава в света. Изличайки девиза на страната "Единство в разнообразието", той обясни,че мотото отразява разнообразието от култури - над 300 етнически групи, 742 езика, 17 000 острова, от които 6 000 населени.

Понастоящем брутния вътрешен продукт на страната е $ 800 млн., а на глава от населението $ 3 543. Икономическата визия на страната до 2025 г., предвижда средногодишен икономически растеж 8-9 % и поддържането на добра фискална политика с нисък бюджетен дефицит - под 2 %. Съотношението между дълга и БВП се поддържа на нива по-малки от 20%. Икономиката на страната е слабо зависима от глобалната икономика, тъй като се базира на силно вътрешно потребление. Планирано е към 2025 г. БВП да достигне $ 3,8 трилиона, а на глава от населението $ 13 000.

Индонезия изнася основно природен газ, палмово масло, въглища, каучук и продукти от него, дрехи, електроника, текстил, хартия и продукти от нея, храни. Голяма част от приходите в националната икономика на Индонезия идват от туристически услуги. Там се развива успешно познавателен, културен, шопинг, спа спортен - голф и сърф туризъм.

Посланик Саптомо отбеляза, че България е важна за Индонезия поради стратегическото си разположение в Югоизточна Европа. С приемането на страната в ЕС тя има отворен пазар,която е много интересен за индонезийските компании, които желаят да навлязат в общия европейски пазар и в региона.

Накрая посланик Саптомо връчи подарък на кмета на Община Несебър Николай Димитров, който бе специален гост на презентацията. На другия ден той посрещна посланника в Археологическия музей. По време на разговорите между двамата бе обсъдена възможността за побратимяване на Несебър с град от Индонезия, който също се намира под егидата на ЮНЕСКО.

                                                     

Максим Момчилов