DSC_8463

DSC_8463

Инфарктна конференция в БСП. Павел Маринов спечели с 4 гласа

250 делегата трябваше да дадат тайно гласа си за едни от номинираните кандидати за поста - Павел Маринов, Евгений Мосинов, Николай Тишев и Стоян Колев. Напрежението витаеше във въздуха още преди началото на форума на местната структура на червените, който започна в 18.00 часа и приключи преди броени минути.DSC_8536

"Приятни" бе лаконичният отговор на Евгений Мосинов (на втората снимка на първия ред вдясно) на въпроса на репортер на Chernomorie-bg какви са очакванията му от конференцията преди да влезе в залата за началото. Адвокат Мосинов е общински съветник.

"За втори път съм номиниран и се надявам този път да спечеля подкрепата. Ще работя отговорно и активно в полза на обществото, колкото и клиширано да звучи това", заяви Павел Маринов (на снимката горе). Той бе и фаворитът и на Стойко Танков - бивш общински лидер на червените в Бургас. "Ще гласувам за Павел Маринов, защото той получи в последните години широка обществена подкрепа и известност, и вече има и натрупан политически опит в две кампании", заяви Танков (на третата снимка) преди началото на конференцията.

"И тримата номинирани - Евгений Мосинов, Павел Маринов и Стоян Колев имат изравнени шансове за успех. Надявам се да заложим на по-младите", каза бившият вече общински лидер на червените в Бургас Димитър Стоянов.DSC_8422

Бившият областен управител Любомир Пантелеев отказа да коментира конференцията и евентуалния избор, а доц. Маруся Любчева изрази негативните си очаквания от резултата.

Малко преди началото дойде и бившият кмет Йоан Костадинов.

Според депутатът Пенко Атанасов всеки един от кандидатите за поста има своите качества и ще заслужава да бъде лидер на местно ниво. "Бургаската организация има нужда от стабилност и развитие. Митко (Димитър Стоянов) даде много в тази посока", допълни Атанасов.

Прогнозите на част от делегатите на форума се оказаха точни и Павел Маринов спечели, макар и едва с 4 гласа. След проведеното тайно гласуване на балотаж отидоха Маринов и Стоян Колев, които получиха най-много гласове. За Николай Тишев и Евгени Мосинов бяха гласували еднакъв брой делегати - по 18.

Фалшифициране на бюлетини и машинации с делегатски карти беляза избора на новия председател. Скандалът се разразил още при първото гласуване, научи Chernomorie-bg. Опитите продължили и на балотажа, където за Павел Маринов бюлетини са пуснали 84 делегата, а за Стоян Колев - 80. Част от делегатите не са дочакали избора на председател и са си тръгнали заради проточилата се във времето конференция.DSC_8476

"Случилото се дава основание да се анулира решението на конференцията и да прегласува избора", заявил Евгени Узунов - зам.-председател на Националния съвет на БСП след края на форума.

Последната скандална конференция на червените в Бургас бе през 2003-та година, когато местната структура трябваше да реши дали застава зад Йоан Костадинов и кандидатурата му за нов мандат. Тогава на форума дойде Румен Петков и стана свидетел на разправиите в партията. След шумни дебати и коментари тогава, червените решиха да издигнат за свой кандидат Стойко Танков, а Йоан Костадинов излезе като независим кандидат за кмет и спечели тогава местните избори.