Kalinka

Kalinka

Инспектори от МВР пристигнаха във Варна по случая "селски глупак"

Производството е разпоредено от министър Цветан Цветанов със заповед от 25 октомври във връзка тежки дисциплинарни нарушения на пресаташето на Областната дирекция на полицията във Варна.
Представители от отдел "Кадри" на министерството изпълняват процедурата, която включва събиране на обяснения от журналисти, колеги на Калинка Александрова по случая. Те са описали и какви впечатления имат в годините от работата си с нея. Акцент е бил случаят с Боян Максимов. Според МВР-канона при това производство пресаташето ползва защитник, служител на Областната дирекция на полицията във Варна. Той вече е дал съгласието си да участва в мини полицейския процес.
Неколцина репортери се отзоваха на поканата на генерално окаляната от медиите колежка, да разкажат в писмен вид и по възможност обективно що за човек е Калинка. Вчера тя също е била в кабинета си в дирекцията. Поводът е бил да даде обяснения за репликата, изречена пред камера на БТВ в София по повод искането на варненеца Боян Максимов да получи отговори на свои въпроси по Закона за достъп до информацията. 
След бурния скандал, в който безспорно място имат и колегите от БТВ, както и емоционалното пресаташе, има няколко варианта. Единият е тя да бъде дисциплинарно наказана, вторият е да бъде уволнена – както тръбят медиите от няколко дни, вероятно има и още вариации. По информация на "Днес+" Калинка Александрова в момента е в отпуск, така че няма как министерството да я уволни. Вещи в трудовото право коментираха, че ако пресаташето бъде уволнено дисциплинарно, може да се регистрира като безработен човек в Бюрото по труда. Калинка обаче няма да получава в продължение на 8-12 месеца 60 процента от месечното си възнаграждение, както е при съкратените служители в държавата. 
Самият Боян Максимов, който е лежал ефективно за притежаване на близо килограм амфетамини, вече съжалява. За снимката на заспалите служители от Второ РУП, която е публикувал в медиите и за това, че е бил употребен, за да се урони престижът на МВР. Младият мъж заяви пред някои медии също, че се отказал да съди пресаташето за "селския глупак".

Днес+