Strand

Strand

Инвеститор подаде оплакване в Европейската банка

възстановяване и развитие (ЕБВР) заради финансирането на проекти, свързани с изграждането на молове у нас и потенциалния им ефект.

В основите на радикално различния дизайн на "Странд" е заложена концепцията за финансова и екологична устойчивост. Като признание за иновативността му, "Странд" бе един от 10-те проекти, представени на международното изложение MAPIC през  2008 г. като еталон за европейски търговски център на бъдещето.

През същата година ZBS за първи път поиска помощ от ЕБВР за  реализацията на проекта, но такава бе отказана, тъй като търговският сектор е "извън стратегията на банката за България". Само месеци след това обаче ЕБВР предостави заем на друг инвеститор – GTC за построяването на мол в Стара Загора. Това бе последвано от втора инвестиция на банката, този път за построяването на мол "Галерия" в Бургас – градът, в който се намира и "Странд".   

В последствие, инвеститорът получи подкрепа от българска банка (КТБ) и в момента проектът е в напреднал стадий на строеж като, според бургаската фирма строяща центъра, той ще бъде завършен в срок и в рамките на определения бюджет.

Ръководството на ZBS счита, че ЕБВР е приложила двойни стандарти и не се е съобразила със собствената си политика за финансиране на проекти. "Има нещо много странно. Последният път, когато на нас ни отказаха, бе заради това, че търсим заем, който да е над 50% от стойността на проекта. Същевременно, те са отпуснали заем на конкурентен проект, който потенциално надхвърля 100% от строителната себестойност", коментира управителят на фирмата Дейвид Кауърд.

"Особено опасен е фактът, че ЕБВР подкрепя проекти, чиято себестойност е финансово нерентабилна за страна като България. Подкрепяният от банката проект има себестойност два пъти надхвърляща тази на нашия проект. Тази цена ще трябва да се изплаща от местните търговци, а не от големите чуждестранни вериги, които получават огромни субсидии и преференции, платени от същото това финансиране. Последиците от високите наемни нива, за съжаление, са добре известни включително и от проекта, финансиран от ЕБВР в Стара Загора. 

Нашата цел с това оплакване е да привлечем вниманието на обществеността към нуждата на малките и средни инвеститори да бъдат третирани от ЕБВР равностойно на големите международни фирми с идеята това да засили конкурентоспособността им. Това ще направи местния пазар по-конкурентен, а нека не забравяме, че това е и основната причина за  създаването и съществуването на ЕБВР", допълни Кауърд.

ZBS е ("Зет Би Ес" ООД) е българо-британска компания специализираща в областа на ритейл инвестициите. Нейни собственици са Дейвид Кауърд и Мариела Остенд, банкери от Лондонското сити. Фирмата е член на българо-британската търговска палата и е част от екипа основал българския организационен комитет на ICSC (International Council of Shopping Centres).

"Зет Би Ес" бе първата компания, която още преди кризата предрече, че високите наемни нива в моловете са нерентабилни в дългосрочен план. Фирмата фокусира бизнеса си в създаването на принципно нова концепция за търговски центрове, които като визия пресъздават централната градска среда. Според "Зет Би Ес", този формат е значително по-икономически устойчив, тъй като позволява по-ниски наемни нива и оперативни разходи. Същевременно, той дава възможност за значителна архитектурна свобода и осигурява по-естествена атмосфера за посетителите.

Първият проект на компанията от този тип – лайфстайл центърът "Странд" в Бургас – е в напреднал етап на строителство. Проектът взе участие на международното изложение MAPIC в Кан през 2008 г. и бе сред  10-те представени за еталон на европейски търговски центрове на бъдещето.

Дейвид Кауърд е един от основателите на "Зет Би Ес" и изпълнителен директор на фирмата. Той има над 20 години опит като ръководител на множество проекти. Г-н Кауърд е бил оперативен директор на британска банка, специализираща в инвестиции в недвижими имоти. Преди това заема високи управленски постове във фирми като "Тулет", "Делойтс" и "Ройтерс".

Възпитаник на престижния университет Durham, г-н Кауърд е президент на студентския борд на своя випуск. Също така, Дейвид Кауърд е най-младият оратор, удостоен с честта да представи прословутите Faraday Lectures на Кралското научно общество.

Преди да създаде "Зет Би Ес", Мариела Остенд  работи като консултант в Лондонското сити където сред нейните клиенти са световно известни финансови институции като Лондонската фондова борса,  RBS (Royal Bank of Scotland), Barclays BankAbbey National Treasury, Lloyds Insurance, Ansbacher Private Banking Group и други. 

Г-жа Остенд е българка. Тя специализира инвестиционно банкерство във Великобритания и е старши член на престижни организации като АССА (Association of Chartered Certified Accountants) и CISI (Chartered Institute for Securities and Investments).