DSC_4875

DSC_4875

"Искам бебе" празнува 5 години с концерт и базар

изработени от съмишленици на каузата от цялата страна. Средствата ще отидат за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми. В 21.00 часа, преди началото на концерта на Веселин Маринов, ще бъдат представени двете най-нови попълнения - Жасмина и Надежда, които са дошли на бял свят наскоро и са плод на процедурата "ин витро". "Посвещавам концерта си на фондацията. Преди няколко години моята племеница и съпруга й се обърнаха за помощ към тях, когато имаха проблем", каза Веселин Маринов на пресконференция днес.DSC_4880

"За първи път честитя на някой петгодишния му рожден ден и виждам, колко е мъдър и зрял", каза общинският съветник от "Синята коалиция" Вълчо Чолаков. По предложение на сините бе създаден общински фонд за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми. Средствата, които се заделят всяка година в бюджета на общината са около 200 000 лева. Еднократната помощ, която получават кандидатстващите е в размер на 2 000 лева.

"За 5 години фондацията е събрала 500 000 лева от доброволни дарение, като най-големият дарител е "Америка за България". Искам да благодаря и на община Бургас, която осигурява най-големит местен фонд. За този период по донорската ни програма са подпомогнати 47 жени и са се родили 21 бебета", каза председателката на фондацията Радина Велчева.

Към фондацията в Бургас работи и психологът Ана Михайлова. Тя помага на семействата чрез групите за психологическа помощ. За четири години през тях са минали 70 жени. В една терапевтична група има между 10 и 12 жени, които посещават срещите веднъж седмично. "Предстои ни да направим първата група от жени и мъже. Досега работих само с жените, сега ще работя и с половинките им", каза Анна Михайлова.

Преди концерта утре вечер в Летния театър ще бъдат показани и двете новородени - Жасмина и Надежда, които са така чакани от техните родители. "Имаме и още една изненада - торта, която ще ни връчи кмета на общината - Димитър Николов", каза Ваня Христова регионален координатор на "Искам бебе" за Бургас.

Текст Десислава Георгиева

Снимки Лина Главинова