DSC_1184

DSC_1184

Искат 10 000 лв. за Сладкопойна чучулига Решението за отпускането на средствата трябва да бъде взето от общинските съветници на сесията, която ще се проведе утре - 12-ти август. Парите ще бъдат предоставени от дирекция "Образование" в общината.

Националният конкурс за детска песен "Сладкопойна чучулига" е създаден през 1980 година от почетните граждани на град Бургас Иван Пантелеев и Милка Стоева. От момента на създаването си, конкурсът традиционно е бил част от културната програма на града и се е провеждал с финансовата подкрепа на Община Бургас. Поради недостиг на бюджетни средства, през последните две години не беше предвидена финансова субсидия за неговото провеждане.

В резултат на обсъждания между Община Бургас и сдружение "Сладкопойна чучулига", бе разработена нова платформа за провеждането на конкурса, която цели запазването и развитието на конкурса, с оглед тридесетгодишната му история и приноса му за развитието на българската култура и възпитание на младите хора.

Промените в концепцията на националния конкурс за детска песен "Сладкопойна чучулига" предвиждат обединяване на същия със съпътстващите го конкурс за изпълнение на детска песен и конкурс за детска рисунка "Нарисувай ми песен" в рамките на фестивал на българската детска песен "Сладкопойна чучулига".

Подборът на конкурсните песни се осъществява от подборна комисия, съставена от личности с утвърден авторитет в областта на българското детско музикално изкуство, а реализацията на подбраните произведения се възлага на традиционните изпълнители – детска хорова школа "Милка Стоева" при Младежки културен център – Бургас.

Сдружение "Сладкопойна чучулига" кандидатства и спечели чрез Министерство на културата на Република България финансова подкрепа по програмата за подпомагане на професионални творчески проекти в областта на музикалното творчество. За целите на кандидатстването, Община Бургас издаде Писмо за подкрепа с изх. № 04-00-90 от 26.03.14 г. Финансовата подкрепа се предоставя целево, за изработване на CD и обложка, като крайният срок за усвояване на средствата е до 30-ти септември 2014 г.

Определени са конкурсните песни и работата по подготовката им и организацията на фестивала е стартирала. За провеждането му са необходими 10 000 лева.