DSC_2007

DSC_2007

Искат от АБВ - връщане на казармата и Закон за пенсиите Това поискаха членове на сдружение "Диабетни грижи" на срещи с кандидат-депутати от коалиция "Алтернатива за българско възраждане" (АБВ) във Втори многомандатен избирателен район - Бургас. Клубът на сдружението се оказа тесен да побере всички желаещи да видят и чуят водача на листата на АБВ - генерал Михо Михов и кандидатите за народни представителите Велина Тодорова и д-р Стефан Касабов. Те бяха придружавани и от областния координатор на партията Петко Иванов.DSC_2008

"Изгубих едно внуче. Сега гледам второ момче. Моля ви, г-н генерал, направете така, че казармата да се върне. Изчезнаха момчетата. Само вижте по улиците, какво става", почти проплака жена дошла на срещата с кандидати от листата на АБВ. "Аз съм "за" връщането на казармата. Необходима е подготовка от 3 до 6 месеца, за да може да се реагира при нужда във вражеска среда. Проблемът е много важен и ние сме готови да го поставим на дневен ред чрез референдум", коментира генерал Михов. Шеста точка в платформата на партията е свързана с българската армия. От АБВ настояват да бъде въведена тристепенна задължителна военно-техническа подготовка за момичета и момчета, завършили средно образование.
Членовете на "Диабетни грижи" поискаха от кандидатите за народни представители на АБВ, след като влязат в парламента да лобират за приемане на Закон за доброволчеството и Закон за пенсионната реформа. "Не е нормално всяко Народно събрание да прави промени. Възрастта за пенсиониране трябва да бъде регламентирана със закон", смятат хората. Те поискаха още Закона за здравето да се прилага в неговата строгост и по спирките да не се пуши.
Хората от сдружението благодариха на д-р Стефан Касабов и на Велина Тодорова, които от години им помагат да се справят със здравните и социалните проблеми. "Правят се реформи на парче в здравеопазването, но и сега правилата, които същестуват трябва да се спазват. Да, вина имат общоопрактикуващите лекари, Здравната каса, но и пациентите, които не ходят на профилактични прегледи. А профилактиката е важна, за да се хване едно заболяване като диабета например в ранен стадий", катогоричен е д-р Касабов. 9 800 са регистрираните диабетно болни в Бургаско.
Велина Тодорова за пореден път обеща да дава своевременна информация на сдружението, както го е правила и досега, за различни програми, по които то работи.
От "Диабетни грижи" искат още в деня за парламентарен контрол в парламента да се изслушва отчет от ресорния министър за разходването на парите, които отиват за дейността на неправителствените организации, финансирани от държавния бюджет.
АБВ участва на парламентарните избори с бюлетина №14.