Photo_Lukoil

Photo_Lukoil

Италианци наливат $ 1,5 млрд., ще преработват тежки отпадъци в Бургас

"Лукойл-Нефтохим Бургас" и Марко Вила - изпълнителен директор на италианския концерн "Технип". На церемонията по подписването на договора присъстваха вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, министърът на икономиката Трайчо Трайков, Владимир Некрасов – първи вицепрезидент на нефтена компания "Лукойл", кметът на Бургас Димитър Николов.

Комплексът за преработка на тежки остатъци в "Луклой-Нефтохим" Бургас ще бъде най-голямата каталитична инсталация за хидрокрекинг в Източна Европа. Стойността на първата фаза на проекта надвишава 1,5 милиарда долара. С реализирането му се цели повишаване ефективността на рафинерията чрез прилагане на най-модерните процеси за дълбочинна преработка, с които се увеличава производството на светли горива и се подобрява качеството на котелното гориво до нивата, дефинирани от европейското законодателство. Комплексът е с огромна екологична стойност, тъй като с неговото пускане се извеждат от експлоатация остарели инсталации като Термичен крекинг, Газова сяра-2 и др.

Този уникален по мащабите си проект е от значителна полза за българската икономика. По време на строителството ще бъдат разкрити до 3000 работни места, а редица дейности, свързани с проектирането, транспорта, логистиката и производството на части и оборудване ще бъдат поверени на български фирми -подизпълнители. В по-дългосрочен план, по-високата ефективност и дълбочинност на нефтопреработката ще увеличат количеството и качеството на произвежданите светли горива, което, от своя страна, ще доведе до повече приходи в хазната.

В света има само 9 действащи подобни инсталации – в Мексико, САЩ, Канада, Полша, Япония и Кувейт. При изготвянето на проекта за ЛНХБ е използван целият опит и всички нововъведения, дали положителен резултат в предходните инсталации.

Проектът за изграждането на КПТО е по лиценз на френската компания AXENS -  международен лидер в областта на лицензираните технологии за нефтопреработката, нефтохимията и газопреработката, подкрепен от почти 50 години успехи в научноизследователската и индустриална област. Първият етап от изграждането на комплекса включващ строителството на първа основна инсталация – H-Oil-инсталация за хидрокрекинг на гудрон в реактори с кипящ слой H-Oil с проектна мощност по суровина 2,5 милиона т/г.  и спомагателните инсталации Секция за регенерация на  амини, Секция за отпарване на  кисели води, първа Водородна инсталация, Газова сяра 4 и Воден блок, се поверява на италианското подразделение на компанията TECHNIP – световен лидер в проектирането, инженеринга и строителството на инсталации в нефтената индустрия.  С подписването на договора  компанията поема задължението да приключи строителството за срок от 37 месеца. Общата стойност на договора е 910 милиона евро.

През втория етап на изграждане с прогноза за  реализиране през 2016-2017 г. ще бъде построена втората основна инсталация – VGOHCK – инсталация за хидрокрекинг на вакуум газьол в реактори с неподвижен слой, с мощност по суровина 1,8 милиона т/г,  и втора Водородна инсталация. Така комплексът в Бургас ще стане първият от този род, в който се прилага висока степен на интегриране на две основни технологии - H-Oil  и VGOHCK. Това съществено различие от всички други подобни проекти ще превърне бургаската рафинерия в международен лидер по енергийна и производствена ефективност.