DSC_4752

DSC_4752

Италианският посланик показва макети на сгради, правени от кибритени клечки

а останалите са измайсторени от Пламен Игнатов и Тодор Нанчев – всеки с различна професия, но с усет към изкуството. Експозицията представя 30 макета на църкви, манастири, джамии, синагоги и традиционни български къщи, изработвани в продължение на години от кибритени клечки, картон, дърво.

Макетите са подредени в културен център "Морско казино", зала "Георги Баев" и ще могат да бъдат видяни до 20 май при вход свободен. 

Експозицията носи името "Толерантност: пътеводна светлина във вярата и живота" и според авторите й смисълът, който носи, е не само художествен. Тя има за цел да покаже една типична за българите черта – способността да приемаме различията и да предизвика размисъл върху въпросите за вярата, живота, толерантността.DSC_4778

Един от най-внушителните макети, представени в изложбата, разположен на площ от 4 кв.м., е този на Рилския манастир, чийто автор - Пламен Игнатов го е изработвал в продължение на 17 години. Моделът е направен от кибритени клечки и вградени 360 полускъпоценни камъни и 100 перли.

Посетителите на изложбата ще могат да видят в умалени размери още базиликата "Свети Петър" (Рим), "Нотр Дам" (Париж), църквата "Свети Димитър Солунски" (Русия), Софийската синагога, камбанарията "Свети Йоан Предтеча" (Брацигово), старинни къщи от Мелник, Копривщица, Пловдив, както и няколко икони. 

По време на пресконференция за представяне на изложбата Н. Пр. Стефано Бенацо поздрави кмета на Бургас Димитър Николов за видимите положителни промени в града през последните няколко години и за това, че културата е неизменно интегрирана във всички аспекти на живота тук. Той изказа подкрепата си за кандидатурата на града на Европейска столица на културата – 2019. 

С откриването на изложбата днес в Бургас се дава начало на Дни на Европа в Бургас, които ще продължат до 9 май. Тогава ще бъде подписан и меморандум между кметовете на общини от област Бургас в подкрепа на кандидатурата на Бургас за Европейска културна столица.