Zartov1

Zartov1

Ивайло Зартов извади депутат от руската Дума (Думата). 291 депутати гласуваха за отнемането на мандата на Гудков, член на лявоцентристката партия "Справедлива Русия", който е обвинен в несъвместими със статута му на депутат търговски дейности. 150 депутати гласуваха "против", а трима се въздържаха. Гудков напусна залата веднага след обявяването на резултатите от гласуването, като размаха юмрук.

"Днес станахме за срам пред целия свят. Страната направи крачка към гражданска война. Ще продължа битката, няма да напусна страната и да се скрия като заек", заяви Гудков пред журналисти. Той беше един от организаторите на протестите на опозицията срещу режима на президента Владимир Путин, 
Макар че срещу Гудков не започна никакво разследване, парламентарна комисия счете миналата седмица, че той е нарушил закона, след като Следственият комитет към руската прокуратура го обвини, че е извършвал несъвместими със статута му на депутат търговски дейности. Гудков отрече обвиненията и заяви, че срещу него се води кампания, целяща да го дискредитира заради политическите му възгледи. 
В края на юни Следственият комитет към Руската прокуратура съобщи, че е започнал предварително разследване срещу Гудков заради.
Зартов твърди, че Гудков е инвестирал "милиони евро" в установена в България строителна компания и е укривал данъци на руска територия.
Гудков пък казва, че е бил принуден да продаде на занижена цена охранителната си компания заради натиск от властите. В началото на септември той разкри, че Руската прокуратура е поискала от Думата бързо да му бъде отнет депутатският мандат заради "нарушаване на процедурата за упражняване на мандата му и на етичните норми".
Гудков е роден през 1956 г. и през 80-те години е работил в КГБ в Московска област. Той влезе в парламента през 2001 г.
През март 2011 г. Бургаският окръжен съд постанови 13 години лишаване от свобода за бургаския бизнесмен и политик Ивайло Зартов, бивш зам.- председател на "Движение за социален хуманизъм" и на партия "Българска социалдемокрация",присвоил над 3 млн. лева. 
Vesti.bg

Галерия