logoB

logoB

Избраха логото на "Бургас 2019"

"Бургас 2019", в социалната мрежа. Заедно с нея са публикувани и снимки на проекта на автора, с който участва в конкурса. Автор на логото е Георги Стоянов.

LogoB1

То представлява изписване на Бургас едновременно на български и английски, като буквите от името на града са визуализирани и декорирани по такъв начин, че да напомнят море и вълни. Резултатът е съвременен, нестандартен символ със своя силна идентичност и послание.

Предложението на Георги Стоянов е избрано измежду 153 проекта, участвали в конкурса за лого на кандидатурата. Решението е взето на 17-ти януари, при проведено заседание на комисия в състав: Светослав Николов – графичен дизайнер, Николай Дубаров – художник в Община Бургас, Любомир Коцев – дизайнер, художник, преподавател, Атанас Стоянов – художник, преподавател, Милен Филипов – PR специалист, преподавател в БСУ, Десислава Георгиева – журналист, председател на Дружество на журналистите – Бургас, Кристина Вълчева – експерт в дирекция "Култура, маркетинг и връзки с обществеността", Община Бургас.

При обсъжданията са взети под внимание получени предварително оценки и коментари от: Красен Кръстев - доцент по графичен дизайн и типография в Американски университет в Дубай, дизайнер, бранд специалист (http://www.imagecontext.com/), Иван Христов - дизайнер, бранд специалист (www.fontan2.com), Димитър Петров –дизайнер, бранд специалист (http://www.chadomoto.com/), Анастас Петков – дизайнер, Венелин Шурелов – художник, дизайнер, преподавател по дигитални изкуства в НХА, сценограф, Изабела Бузони – архитект, дизайнер, специалисти с сферата на културата от общините от Бургаски регион.

Логото на Георги Стоянов спечели със следните аргументи - *Оригиналност – не се откриват директни „заемки“ от вече правени неща. *Интерпретация – буквите от името на града са находчиво интерпретирани. *Асоциативност – Визуализацията на буквите напомня море, вълни и птици, без директно да ги илюстрира. Това е един от малкото варианти, в които графичният символ не е представен буквално или прекалено абстрактно. *Универсалност – смесването на кирилица и латиница предполага успешното му разчитане на интернационално ниво. *Майсторство – задачата, която са си поставили дизайнерите в съчетаването на кирилица и латиница, е сложна, но те са се справили много добре. *Стил – изборът на два тона в синьо е минималистичен и стилен, избегнато е клишираното „кокетиране“ с цвета. *Видимост – логото е плътно и компактно, това предполага доброто и ясно позициониране в различни мащаби и носители. *Конкурентност – сравнението с останалите кандидатури отличава това лого с качества, които комплексно отговарят на гореспоменатите критерии. *Логото отразява младия дух, съвременността и иновативността като отличителни характеристики за Бургас; то демонстрира също стремежа на Бургас да се превърне в център на съвременния прочит на културата.

С награда на публиката ще бъде удостоен авторът на логото, заело първо място след онлайн гласуване, проведено през ноември миналата година. Той се казва Димитър Лазаров, а проектът му представлява карта на област Бургас и изписани в нея думи, характеризиращи културния живот на региона.

Поради съмнения на гражданите в истинността на вота, тогава конкурсът беше прекратен. По искане на голяма част от участниците в конкурса, беше взето решение крайният победител да бъде определен от експертно жури.