EVNM

EVNM

Използват морската вода за охлаждане на обществени сгради морската вода бяха обсъдени от участниците в семинара на тема "Eнергийна ефективност, информационни и комуникационни технологии" - част от проект CO2Frее "Сътрудничество за насърчаване на възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност", изпълняван от Агенция за регионално развитие и иновации Бургас, който се проведе в Йорншьолдсвик, регион Вастернорланд (Швеция). Участие в него взе и областният управител на Бургас Константин Гребенаров.

Губернаторът се запозна с добри политики в сферата на енергийната ефективност и опазване на околната среда, както и с различни екологични инициативи, в които участие взима цялата местна общност – неправителствени организации, граждани, транспортни фирми и др. Пример за такава инициатива е стратегията за намаляване на разходите в администрациите чрез свеждане до минимум консумацията на енергия и хартия, която в Швеция се прилага успешно.
Гребенаров посети водещи шведски фирми за пречиствателна техника и горска промишленост, които използват алтернативни екологични технологии като средство за опазване на околната среда. Такава е общинската фирма -"Ovik Energi", която използва водата от морето за охлаждане на обществени и промишлени сгради, търговски обекти и домове. Гребенаров посети и  "El-forest" - фирма за производство на първите в света хибридни електрически дърводобивни машини, които предлагат намалена консумация на гориво и емисии на въглероден двуокис, по-малко вреди върху дърветата и  върху почвите в горите.
"Бъдещето е в новите технологии и нашата страна, като част от модерна Европа трябва да насочи всичките си  усилия към въвеждане на такива системи и услуги, които да отговарят едновременно на изискванията, както на съвремения човек, така и на екологичните норми", сподели впечатленията си от семинара областният управител Константин Гребенаров.